A kultúra új irodáját avatták

A helyi iroda munkatársai és a szomszédos megye kollégái

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban alakult és hozta létre az összes megyére kiterjedő irodahálózatát. Hajdú-Bihar megyében korábban is jól működött a közművelődési feladatellátás, sok megyében azonban nem állt rendelkezésre a szükséges szakember gárda vagy a megfelelő infrastruktúra.

A Nemzeti Művelődési Intézet égisze alatt egységessé vált a munka mind szakmai-módszertani, mind pedig munkatársi szempontból. Minden iroda négy szakemberrel állt fel ugyanis, az ő tevékenységüket segítik, egészítik ki a kulturális közfoglalkoztatottak, akik munkaügyi, ügyintézői és szakmai asszisztensi feladatokat látnak el.

A Hajdú-Bihar Megyei Iroda a közelmúltban új helyre költözött, Debrecenben a Piac utca 26/A alá, a Gambrinusz-közbe, ahol otthont ad két országos decentrumnak is: a Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának és az Országos Felsőoktatási és Tudományos Szakmai Központnak. Az új iroda avatásán részt vett Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, aki elmondta, hogy a kulturális feladatellátásban fontos szemléletváltás zajlik, a közművelődés fogalmát ma már a közösségi művelődés fogalma váltja fel, azaz egyre nagyobb szerepet kapnak a kis közösségek, a civil szféra és a kistelepülések, ahol a cél az, hogy a lakosság maga teremtse meg az igényeket és a feltételeket a közösségi művelődéshez.

Jantyik Zsolt, a Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának vezetője arról beszélt, hogy a rendszernek fontos eleme a helyi értékek feltárása, amelyben ugyancsak szerepet vállalnak a megyei irodák, az értéktár bizottságok munkáját jó gyakorlatok megismertetésével, műhelykonferenciák szervezésével segítve.

Dr. Juhász Erika, az Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ vezetője a szakma oktatásának átalakulásáról tartott tájékoztatót. A közel hatvan éves népművelő képzés történetében számtalanszor átalakult a szak és annak elnevezése.  A Nemzeti Művelődési Intézet és a Debreceni Egyetem együttműködésének eredményeként 2017-ben a kor kihívásainak megfelelően szerveződik újjá a szakemberképzés, amely „közösségszervező” diplomát ad a jövőben.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodájának területi koordinátora, Angyal László beszámolt az iroda tevékenységéről és főbb programjairól. Kiemelte a Kapunyitogató programsorozatot, amely a bezárt vagy úgynevezett kulcsos házként működő művelődési házak újra megnyitását szolgálja, és egyúttal megmozgatja a helyi amatőr művészeti csoportokat. A Kopogtató projektet, amely a Kapunyitogató előtt méri fel egy adott település adottságait, lehetőségeit, szervező egyéniségeit. Beszélt az Értéktár bizottságokat segítő munkáról és az iroda legújabb, anyanyelvi programjáról, a Kölcsey.hu országos vetélkedőről, amelyet Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából hirdetett meg az iroda az Álmosdi önkormányzattal és még számos partnerintézménnyel közösen.

A hajdú-bihari irodában jelenleg csaknem harminc ilyen program fut.

R. Simor Katalin

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.