Irányítsuk a pénzügyeket - 1.

Sok kicsi sokra megy

Sokan nem értik, miért nem jönnek ki havi keretükből, hova tűnik a bevétel. Hiába gondolkodnak, számolnak, nincs válasz. Hihetetlennek tűnik, de olykor több (tíz) ezer forint is kimehet az ablakon. Sok kicsi, sokra megy, tartja a mondás, nos ez a kiadásokra is igaz. Pedig havi pár ezer félretett plusz, ami gondos odafigyeléssel megtakarítható, máris közelebb vihet olyan dolgok megvalósításához, amik régóta halogatódnak. A néhány apró ötlet mesés gazdagságot ugyan nem ígér, de legalább az elszegényedéstől távol tarthat, és kisebb mennyiséggel is pár év alatt komoly összeg halmozódhat fel. Nem beszélve a számlákon nem jelentkező mínuszról.

Megtakarításokra mindenképp szükség van/lenne, nem csak a rövid távú, váratlan kiadások miatt, amit például egy tönkrement háztartási gép, orvosi ellátás vagy autószerelés indokolhat. Azért is veszélyes lehet nélküle, mert egy-egy hirtelen esedékes kiadás könnyen hitelspirálba taszíthat. Ráadásul a bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt a spórolás, ami nem szenvedés és lemondás, hanem felelősségteljes gondolkodás.

Mondhatni, hozzáállás kérdése, és eltökéltség. Talán meglepő, de apró fortélyokkal több ezer forintot is lehet havonta spórolni.

Sorozatunkban néhány egyszerű, minimális odafigyelést igénylő változtatásra hívjuk fel a figyelmet.

Háztartás

A szolgáltatók folyamatos áremeléseit nem tudjuk megakadályozni, de apró trükkökkel sikerülhet faragni a számla összegéből.

A régi készülékeket, háztartási gépeket lehetőség szerint érdemes mielőbb új, energiatakarékosra cserélni.

Átalánydíj fizetése helyett víz, villanyszámla havi diktálása esetén megelőzhető a túlszámlázás, ellenőrizhető a fogyasztás.

A villanykörtéket, égőket kicserélhetjük energiatakarékos változatra, vagy kisebb teljesítményűre.

A háztartási eszközök kikapcsolásuk után is fogyasztanak áramot. Nem csak elutazáskor érdemes kihúzni a konnektorból a nem használt készülékeket. Évete több ezer forint mínuszt jelenthet.

Ne égessük feleslegesen a villanyt!

Télen nagyon hangulatos lehet a gyertyafényes világítás is.

A lakás megfelelő szigetelése csökkentheti a rezsit, de nem kell minden esetben vagyonokat költeni rá, léteznek egyszerűbb módszerek is, a lényeg, hogy tartsuk bent a meleget: huzatfogó párnák, redőny, vastag függöny- és szőnyeg, falvédő, szilikoncsíkok felragasztása, radiátorok mögött tükörfólia alkalmazása is sokat tehet a hideg távoltartásáért.

A padlástér leszigetelése megakadályozza a hő gyors elillanását.

Magasabb páratartalmú levegő melegebbnek hathat, ezért érdemes vizet párologtatni.

Fűtési szezon előtt ellenőriztessük a fűtőtestek állapotát.

Nem kell minden helyiséget (túl)fűteni, otthon is lehet meleg ruhába öltözni, és ha napközben üres a lakás le kell venni a hőfokot. Ideális hőmérséklet 18- 21 fok.

Inkább többször, kevesebb ideig szellőztessünk.

Egy fürdőkád teletöltése helyett nemcsak gazdaságosabb, higiénikusabb is a zuhanyzás. Manapság egyre divatosabb, és pár ezer forintért beszerezhető víztakarékos zuhanyfej.

Folyóvíz használata mosogatáskor, fogmosáskor, szappanozáskor, borotválkozáskor kerülendő. Több (tíz) liter megtakarítható.

Víztakarékosság céljából, csaptelepekre szerelhető vízdúsító is kapható pár száz forintért. Hosszú távon víztisztító beszerelése is megtérül, ha kiszámoljuk, mennyit költ egy háztartás évente palackozott vízre.

A csöpögő csapokat, hibás vécétartályt mielőbb meg kell szereltetni.

Elterjedt módszer az esővízgyűjtés. Elsősorban a kerttulajdonosok alkalmazzák előszeretettel az eltárolható vizet, így szárazabb időben kevesebbe kerül a locsolás, autómosás.

Csak tele mosógépet érdemes elindítani, és az előírtnál kevesebb por, és rövid program is tisztára mossa a ruhákat. Ha mosás után a felesleges nedvességet kirázzuk a ruhákból, és vállfára akasztva, vagy lehetőség szerint lógatva szárítjuk, sokszor a vasalás is elkerülhető.

Akciók mindenhol vannak, nem kis megtakarítást eredményezve.

Szezonvégi árleszállításnál többnyire fél áron lecserélhető a gardrób tartalma.

Lakásfelújítást is érdemes akciós termékekkel elvégezni.

Ha sokat beszélünk telefonon, gyakran érdeklődjünk, milyen engedmények járhatnak, vagy ingyen telepíthető Skype, Viber alkalmazásra váltsunk.

Nagyobb áruházakban a visszaváltott palackokért még pénzt is adnak.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.