Irányítsuk a pénzügyeket – 7.

Esküvői asztal

A fiatalok szerelmének ünneplésénél mindenki életre szóló élményre törekszik. Sokan mégis anyagi megfontolásból egyszerű, bensőséges esküvői szertartásra szorítkoznak. Ésszerű döntésekkel, átgondolással, szervezéssel százezrek spórolhatók. A hangulat, színvonal nem a rá szánt összegtől függ. Néhány tanács, ha szűkös a keret.

Szervezkedjünk a meghívandók bevonásával!

Lehet olcsóbb menyasszonyi ruhát varratni, mint kölcsönözni, érdemes utána járni. Esetleg ismeretségi körben tudakozódni, hátha van valakinek, aki szívesen kölcsönadja, vagy szüleink tárolt ruhája átalakítható-e. Menyecske ruhának egy később is hasznavehető estélyi megteheti. A vőlegény olyan öltönyt válasszon, ami nem csak egy alkalomra szólhat, ugyanez érvényes a cipőkre.

A fátyol manapság elhanyagolható, inkább kiegészítővel feldobva díszítik a frizurát.

Sok pénz megtakarítható, ha saját kezűleg készül a meghívó, színes kartonpapír használatával, írott szöveggel egyedibb is. Távoli ismerősnek e-mailen is lehet értesítést küldeni.

Közeli rokonok, barátok biztosan szívesen segítenek a szervezésben, és ötleteikkel gazdagítják a választékot.

Manapság elterjedt, hogy nem közeli hozzátartozókat csak az esküvőre hívnak meg. Biztos nem fog a huszadik kolléga megsértődni, vagy barát, ha csak a szertartáson osztozik az örömben. Később velük bepótolható az ünneplés egy buli keretein belül, ahol csak rájuk koncentrálva önfeledtebb lehet a szórakozás.

A helyszín kiválasztása nem egyszerű feladat, és sok esetben már egy évvel az időpont előtt le kell foglalni. Biztos tud ajánlani a meghívandók közül valaki egy kedves helyet, ami nem kerül sokba, nem számláznak túl és saját sütemények, italok is vihetők, vagy jó idő esetén felajánlja nyaralóját, kertjét, akár nászajándékként is.

Italok beszerzése italdiszkontból célszerű, engedményt kérni kötelező. A tortát és a süteményeket érdemes nászajándékba kérni, akár házilag is megsüthető, biztos van egy ügyes kezű vendég, aki vállalja. Érdemes átgondolni, hogy a hagyományos menüsor helyett hidegtálak rendelése, készítése kielégítő-e.

Dekorációs tipp: két-három nagyobb virág dekorral látványosabb az eredmény, mint sok kicsivel. Az apróbb virágok (idény) gyümölccsel is helyettesíthetők. Mindkettő beszerezhető akár a meghívott kerttulajdonosoktól is.

Ha a templom vagy házasságkötő terem közel van, sétáljon a násznép. Ha mindenképp autóra van szükség, ismeretségi körből érdemes megoldani. Ha aznap másik esküvőt is tartanak, meg lehet keresni a másik párt, hogy megosztható-e velük a dekorációs költség.

Dj, zenekar helyett előre megírt jó pár órányi zenére is lehet mulatni.

Profi fotós, és kamerás esetében is lefaragható a költségből, ha csak pár órára van jelen. A beállított fényképeken kívül a buliban jobban is sikerülhet a vendégek spontán képe.

Egy rátermett ismerős is helyettesítheti a vőfély szerepét.

Készüljön nászajándék lista, vagy ha már semmi sem hiányzik a háztartásból, a jelenlévők összedobhatják a pénzt a nászútra is.

D. B.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.