Hétvége, többnyire rossz élményekkel

Elképesztő látvány

Az élet úgy szép, ha zajlik. Az emberiség állandóan tesz a folyamatos zajlásért. A földi halandók nem minden esetben a jót cselekszik, sőt, ártó szándékkal is tesznek, miközben saját boldogulásukat, boldogságukat keresik.

Persze, nem mindegy, hogyan. Saját erőből, esetleg segítséggel, tisztes szándékkal, igen. Embertársaikon átgázolással törtetés nem üdvözlendő, mégis sokan próbálkoznak.

A hétvége sem zajlott csendesen. Többeknek nem a megpihenés, a kikapcsolódás két napja sikeredett. Tették ezt önszántukból vagy áldozattá, károsulttá válva.

Bár nem teljesen önakaratból, hiszen inkább az alkohol vezetett, mint a 38 éves nő, aki szombaton este a Sámsoni úti vasúti átjárónál komoly galibát okozott. Duhaj kedvében nekiment egy helyi járatú busznak, majd a síneken állt meg. Balszerencséjére éppen vonat közeledett. Ha nincs egy önfeláldozó autós, aki az utolsó pillanatban kiráncigálja a kocsiból, többé nem ihatott volna. A hölgy néhány pohárnyi alkohol elfogyasztásával próbálta magát jókedvre deríteni. Lehet, sikerült, ám a kár és bosszúság, amit okozott, s majdan a büntetés, az elkövetkező hónapokban meglehetősen lohasztani fogja örömét. Ráadásul olyan vonatot tett szolgálat képtelenné, amelyik a keleti végek vasútján ritka, mint a fehér holló. A piros Flirt szerelvény egy forduló erejéig, csak szombaton és vasárnap teszi tiszteletét errefelé. Vadonatúj rongálása még bosszantóbb, és még nem szólt a fáma a busz és a vonat utasainak ijedtségéről és a baleset miatti jelentős késés bosszúságáról.

Emberi mulasztás következménye a Hunyadi utcai épülő mélygarázs melletti ház egy részének összeomlása. Mindenkor hajmeresztő látvány, amikor egy épülettömb mellett mély gödröket ásnak. Semmi, de semmi nem támasztja meg a földfalat, megakadályozandó a földcsuszamlást, ezzel együtt a házomlást. Debrecen talaja köztudottan homok. A legkevésbé stabil fajta. A múlt héten kiadós eső esett, így nem kizárható annak lehetősége, hogy a beszivárgó víz mosta ki a homokot a földszintes épület alól. Rajtuk kívül álló okok (mások felelőtlensége) miatt hét embernek megint csak komoly tragédiát okoztak.

Sokakat ért kellemetlenül, hogy a Népszabadság nem jelent meg hétfőn. A történteket a laptulajdonos az évek óta halmozódó veszteségekkel magyarázza, de sokkal valószínűbb, hogy valami más áll a háttérben. Persze megszólaltak az ellenzéki pártok képviselői, elítélve a sajtószabadság durva megsértését. Azért néhányan már biztosan feltették a kérdést: a hangoskodók közül vajon hányan voltak előfizetői a lapnak?

Az írás vége azért legyen derűsebb. Az örömet Dombi Tibor lokista ikon okozta. Ritka sportemberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Szombaton elindult a „42 év 42 km” versenyen. A Budapest maratonon, melyen először futott, a távot 3 óra 40 perc alatt teljesítette. Dombi Tibor eddig a DVSC hírnevét öregbítette, most a maraton egyik népszerűsítőjévé is vált.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.