Hétköznapi méreg

A bonyodalom okai

Hogy kinek volt elsőbbsége, olvasóink majd eldöntik, mert az érdekeltek képtelenek voltak zöldágra vergődni.

Kukás nap volt az utcában. A lakók a szeméttárolóikat már kora reggel kapuik elé rakták. Menetrendszerűen jöttek is rá a guberálók (pontosan tudják: a kukásautók melyik nap, melyik utcákban járnak).  A kukafogantyúknak az emberi kezek melegétől nem volt idejük kihűlni, oly sűrűn emelgették a tárolók fedelét.

Valamikor napközben aztán jött a nagy narancssárga teherkocsi és elnyelte az utca szemetét. Az otthontartózkodók azonmód portájukra ráncigálták a kiürített edényeket, ám a magyar GDP növelése érdekében szorgoskodók csak estefelé vetődtek haza, addig kukáik az utcaszélen árválkodtak.

A járdán középkorú férfi haladt. Alkonyattájt az egyik ház előtt a tulajdonos éppen megragadta szeméttárolójának fülét és garázs elé kívánta húzni. Keresztezték volna egymást. Majdnem ütközés lett a dologból. A tulaj azonnal szóvá is tette:

- Nem látja, hogy teherrel vagyok?

- Ha magának teher egy üres, kereken guruló kuka vonszolása, akkor komoly erőnléti problémákkal küzdhet – riposztozott a járókelő.

- De hát… - hápogott a helyben lakó a meglepő választól.

- Én a járdán haladtam – ütötte tovább a vasat a megszólított. – Tudtommal a gyalogos számára főközlekedési út. Maga meg az útpadkáról próbált elém vágni. Honnan gondolja, hogy magát illeti az elsőbbség?

- De hát…- a kezdeményezőtől többre megint nem tellett.

- Látom, van autója – bökött a férfi az ujjával a nyitott garázs felé – Gondolom, rendelkezik jogosítvánnyal is. Feltételezem, ismeri a jobbkéz szabályt. Csak azért említem, mert én balról jöttem, tehát tovább kellett volna engednie.

- Na de! – kezdett vörösödni a kioktatott arca.

- Tudja, mit? – váltott a gyalogos hirtelen enyhültebb hangra. – Egyezzünk ki egy döntetlenbe! Magának is jó lesz, nekem is. Minden marad úgy, ahogy megtörtént, azaz elhúzok maga előtt és jó napot! – azzal búcsút intett és útjának folytatására indult.

- Jó napot! – rebegte a meglepetéstől paffá vált háztulaj.

Még másodpercekig meredt a távozó után, aztán megrázta fejét, éktelent káromkodott, majd befejezte kukája bevonszolását.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.