Újév, új kor?

Addig nincs baj, míg békés szándékkal villan az ég

Ismét eltelt egy teljes naptári esztendő. Mi pedig annak rendje és módja szerint megünnepeltük, hogy bolygónk újfent tett egy kört a Nap körül, és végre kidobhatjuk a 2022-es naptárakat.

Úgy tűnik, az óév elbúcsúztatása ezúttal globális korszakváltást is jelent, hiszen egészen történelemformáló esztendő van mögöttünk. Kitört egy háború, amely mindenki számára érezteti hatását. Érdekes, hogy a szilveszter előtti, karácsony utáni várakozás minden évben egyfajta sajátos izgalmat kölcsönöz az év utolsó napjainak hangulatába. A december 31-i este pedig maga az örömteli feszültség. Idén mégis különlegesebb volt. Az izgatott atmoszférát némi csendes kétség is körüllengte. Mi lesz 2023-ban!? No, nem az olyan jóslatokra és különböző magyarázatokra gondolok, mint a Nostradamus-féle szavak. Sokkal inkább a világpolitika, sportvilág, lokális és globális hétköznapok alakulására. Apropó, csend. A tűzijáték természetesen idén sem maradt el, de szembetűnő volt, ahogy az elmúlt évekhez képest - leszámítva a járványhelyzet tilalmait - jelentősen kevesebb égi ünnepet láttunk, alighanem pénzügyi okok miatt.

No, de itt vagyunk január elején. Befejeződtek az ünnepek, ez az időszak pedig annyira tud lehetőségekkel kecsegtetni, amennyire kellemetlen is egyben. A többhetes készülődés után véget ér a karácsony, a szilveszteri felfokozott életkedv néhány óra alatt elillan, amint elmúlik az éjfél, jön az ünnepek utáni kábulat, az érzelmi sivatag. Aztán végleg elbúcsúztatjuk az óévet, amely 2022-ben sem kímélt bennünket egy cseppet sem, hogy aztán a valóság pofonjaitól szenvedve a sikereknek, még nagyobb eufóriával tudjunk örülni. És nyugodt szívvel vágjunk neki, edzett tudattal a 2023-mas esztendőnek, amely a jelek alapján bőséggel tartogat meglepetéseket a számunkra. A gond csupán annyi, hogy nem mindenki lelkesedik kimondottan ezekért az új atomkori, 21. századi meglepetésekért… no, de legyünk optimisták!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.