Gráfel Sándor

Gráfel Sándor

Gráfel Sándor 1946-ban született Debrecenben. Nős, két gyermek apja, nyugdíjas. Eredeti szakmája, iskolai végzettsége: erősáramú villamosipari technikus. Egyéb képesítések: munkavédelem, ingatlan kezelés. Első munkahely a TITÁSZ debreceni kirendeltsége volt, végül az EON Zrt. Négyéves németországi gyakorlat is gazdagította szakmai és emberi tapasztalatát. Villanyszerelő, művezető, koordinátor munkakörökben dolgozott, mindig kiváló elismeréssel. Párton kívüli. 1990 óta lakásszövetkezeti elnök lakóhelyén. Harminchat éve él a jelenlegi lakóövezetében, a 19-es választási kerületben.

- Csaknem negyven éve él lakóövezetében. Ennél nagyobb rálátása a teendőkre, nemigen lehet másnak.

Ez így igaz. A választókörzetünkben csak látványberuházások létesültek. Ez is fontos persze, de. A lakóővezetek környezete évek óta elhanyagolt, rendezetlen, hangulatrontó. Kritikán aluli némelyik játszótér, park, járda, út, parkoló. A látványberuházások tágabb környezetére nem kerül kellő figyelem. Nem érzi a lakosság a szükséges odafigyelést. Erre az érdektelenségre kívánnám és akarom a figyelmet felhívni.

- Miért éppen a DISZ-t választotta közéleti tevékenysége segítségére?

A DISZ keresett meg, amelynek a programjával teljesen egyetértek.

- Milyen konkrét feladatok elvégzését vállalná megválasztása esetén?

Utak, járdák, közterületek, további óvodák- bölcsődék létesítése, troli és buszmenetrend módosítás - ösztönzés a tömegközlekedésre.

Ingyenes gépkocsi parkolók kijelölése lakótelepeken. A rágcsálók, patkányok folyamatos irtása az egész városban.

A társasházak, lakásszövetkezetek képviselőinek, megyei szerveinek előzetes véleményét kikérni, javaslataikat figyelembe venni az őket érintő döntések előtt.

Külterületek felzárkóztatása, nagyobb figyelem az ott élők körülményeinek javítására. (közvilágítás, utak, járdák rendszeres karbantartása, tömegközlekedés, gaztalanítás stb.)

Bevásárló központ kell a keleti városrésznek.

Utak, járdák felújítása, a forgalom átszervezése, utak egyirányúsírása a forgalom biztonságos gyorsítása érdekében. A felszabaduló sávból gépkocsi parkoló vagy kerékpárút kialakítás. Játszótér felújítás, korszerűsítés uniós előírásoknak megfelelően, közparkok, azok növényeinek, bútorainak felújítása-pótlása. A közvilágítási hálózat bővítése, létesítés-korszerűsítés.

- Mi lehet a sikerének titka?

A jelenlegi személyes kapcsolataim. Sokan ismernek személyesen körzetünkben, harmincöt éve élek itt családommal. Akik ismernek, az aktivitásomat elismerik. A többi jelöltet alig, vagy egyáltalán nem ismerik, de van pártszimpátia és pártfegyelem...sajnos, pedig nem annak kellene eldöntenie a választásokat.

Emlékezetes tanácsokkal már elláttak. Megjósolták a választás eredményét. A többség a személyem miatt nyitott ajtót és adta ajánlását. Jól esett. Nagyon jó lenne, ha a szavazófülkében is ennyire pozitívan gondolkodnának. Elsősorban a választóknak lenne jó.
Eredménytelenség esetén az élet megy tovább, mint korábban. De jó ez nekünk? És a lakosságnak?

A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja