Fémdetektoros kincsvadászat

Fémkeresés

Remek és izgalmas időtöltés a fémdetektoros keresés. Velük fém és nemesfém kutatható. A kezdőkészlet már 25-30 ezer forintért beszerezhető. Típustól, minőségtől függően 30-150 cm mélységig végezhető keresés, attól függően, hogy mekkora nagyságú tárgyat érzékel.

Alapkövetelmény a legalább ötforintos nagyságú tárgyak észlelése. Fém érzékelésekor a detektor hangot ad. Annál erőteljesebb, minél közelebb észleli a tárgyat. Más-más hangot ad fémnél, aranynál, ezüstnél. A tárgy „behatárolása” után már csak a „lelet” kiásása marad hátra.

Természetesen a detektorosok régi értékek, aranytárgyak megtalálásáról álmodoznak. Nem reménytelen, ám a fémkeresésnek különböző szabályai azért korlátozzák a tulajdonlást. 1711 előtt keletkezett, megtalált leletek az állam tulajdonát képezik. E tárgyak jelzése, leadása kötelező. Birtoklásuk bűncselekmény. Tilos kutatni műemlékek, régészeti feltárások közelében. A megtalált fegyverek (főleg puskák, pisztolyok) megtartása szintén tilos. Tiltott fegyvertartásért letöltendő büntetést is kiszabhatnak. Ha a megtalált tárgyak tulajdonosai ismertek, akkor a megtalálónak kötelessége visszaszolgáltatni. Minden más esetben a fémkereső birtokában maradhatnak a tárgyak.

A szabályok betartásával legálisan űzhető a fémkeresés. Érdemes strandokon, elhagyott épületekben, tanyákon próbálkozni, ám nem árt a terület gazdáitól engedélyt kérni, mert kellemetlen helyzetek is kialakulhatnak.

A strandon, telkeken találtak két módon hozhatnak hasznot: ha a fellelt tárgyak tulajdonosai jelentkeznek, a megtaláló általában jutalmat kap. Ha nincs gazdája, akkor azért a haszon.

A parkok megint jó lelőhelyek. Gyakran találni pénzérméket, ékszereket.

Akadnak fémkeresők, akik történelemkönyveket lapozgatva, levéltári kutatásokat végezve keresnek helyszíneket. Óvatosan e területekkel, mert megtörtént már, hogy egy fel nem robbant aknát a fémdetektor impulzusai hozták működésbe.

Fémkeresésre vállalkozást érdemes alapítani. Beépítendő telek, kert, szántóföld átkutatása, fémek keresése, fémmentesítése jó üzletnek bizonyul. A talált tárgyak megint „hoznak a konyhára”.

Egy fémkereső a nyarat a Balaton mellett töltötte. A helyi strand vezetőjével egyezségre jutva, esténként végigkutatta a fövenyt, a sekély vizet. A kutatás leleteiből - a fentebb említett szabályok betartásával - finanszírozta nyaralását, sőt nyereségre tett szert.

Tehát, aki élményre, kalandra, izgalomra és nyereségre vágyik, keressen fémet, vezessen naplót, filmezze kutatásait! Életre szóló élmények fogják érni.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

a fémdetektor impulzusai???

A leírás rettenetesen nevetséges (miért írsz olyanról amit nem ismersz??) Rádióhullámokkal a távirányítós autó, rádió, mobiltelefon, stb. hozható működésbe nem pedig egy berozsdált akna (mellesleg az akna mechanikus)!!! Vagy téged vertek át, vagy te akarsz kezdő keresősöket elrettenteni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.