Félperces dohogás

Füstölő autó

A klímaváltozás következményei egyre markánsabban jelentkeznek. Nem régi hír, hogy az Északi-sarkon még soha nem volt olyan kevés jég, mint az idén. Az elmúlt napok debreceni extrém zivatarai is a globális felmelegedés következményei. Az emberiségnek tennie kellene, míg a folyamat visszafordíthatatlanná nem válik.

A ma élők főleg szavakban környezetvédők, tetteikben azonban kevésbé nyilvánul meg. Nem kell messzire menni a példáért. A közúti közlekedés komoly mértékben felelős a környezetszennyezésért. A világban több százmillió kocsi kipufogója ontja a káros anyagokat, pedig egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne. Nem kellenek milliárdos beruházások, csak a közlekedési szabályok betartása. Gondoljanak bele, mennyivel több kéndioxid, szénmonoxid kerül a levegőbe, ha egy kocsi nem adja meg az elsőbbséget, ami miatt fékezni, majd újra gyorsítani kényszerülünk. Ugyanez a helyzet a másik forgalmi sávból, indexelés nélkül, agresszíven besorolók esetében. Megint fékezés, aztán gáz. Biztos láttak dízelüzemű kocsit, amely a kocsisorba befurakodási szándékkal hirtelen gyorsít, mire fekete füsttel, korommal borítja be a mögötte haladókat. Indokolatlanul szennyezi a környezetet az is, aki a közlekedési lámpa zöldre váltásánál kilő a sorból, hogy a következő lámpánál újból fékezzen. Miskolcon olyan zöldhullámot állítottak be, ahol egyenletes sebességgel haladva az egész városon át lehet hajtani. Nincsenek tolakodó, vágtató autósok. Miskolc levegője gyakran tisztább, mint a debreceni, pedig földrajzi adottságai nem kedvezőek, hiszen a várost a Szinva völgyébe építették, ahol könnyen megreked a levegő.

Sok kicsi, sokra megy. Szabályos közlekedéssel kevesebb káros anyagot juttatunk a levegőbe. Szabályos közlekedéssel magunk is aktív környezetvédőkké válhatunk.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.