Erdő Péter bíboros: a több arcú világ megváltoztatja az embereket

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. február 23., vasárnap (MTI) - A Vatikánban lezajlott bíborosi tanácskozásokról, a családról szóló októberi szinódus előkészületeiről és XVI. Benedek pápa egy évvel ezelőtti lemondásáról is beszélt a konzisztóriumon Rómában tartózkodó Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.

 

    A világ százhatvan bíborosa találkozott egymással a Ferenc pápa által első alkalommal összehívott rendkívüli konzisztóriumon, amelyet 19 új bíboros kreálása követett.

    "A konzisztórium légköre mindig testvéries. Előadások is elhangoznak, de a bíborosok elsősorban beszélgetnek egymással. Ezek nem a döntéshozás, hanem a közös gondolkodás pillanatai" - mondta Erdő Péter. A bíboros majdnem két hétig tartózkodott a Vatikánban: tagja volt a Katolikus Nevelés Kongregációja plenáris ülésének, a Pápai Lateráni egyetemen előadást tartott a keleti egyházak liturgiájáról, részt vett a konzisztóriumon és az új bíborosokkal a Szent Péter bazilikában tartott szertartáson.   "Az új bíborosok többsége Európán kívüli. Távoli, ugyanakkor a világ nagyon jelentős egyházmegyéiről van szó: Rio de Janeiro, Santiago de Chile, Buenos Aires, Szöul, ahol életerős a katolicizmus és a Fülöp-szigetek, ahol annyira magas a katolikusok száma, hogy két bíborosi helyre is szükség van" - nyilatkozta az esztergom-budapesti érsek.

    Erdő Péter elmondta, a vatikáni reformokkal megbízott bizottságoknak a héten tartott üléseiről a konzisztórium nem kapott hivatalos beszámolót. Hozzátette: a Vatikán a gazdasági reformok kérdésére rövidebb távon keresi a megoldást, ezért sorolta ezeket előre. Ami a kúria átalakítását illeti, "ezek lépésről lépésre haladnak". A tényleges szervezeti átalakításhoz az ezt szabályozó Pastor Bonus apostoli konstitúció megváltoztatása szükséges, ez pedig az egyházban is "felér egy törvénymódosítással" - közölte.   A konzisztórium és a hétfő-keddi szinódusi bizottsági ülés témája is a család, amely a szintén erről szóló októberi püspöki találkozót készíti elő. Ennek főrelátoraként Ferenc pápa októberben Erdő Pétert nevezte ki.  "A családról beszélni kell és nem csak a hit fényében. A család és a házasság intézménye a mai világban nagy nyomás alatt van. A család világszerte változik és ez az emberre is visszahat. Szembesülni kell azzal, hogy több arcú valóság vesz bennünket körül, amely megváltoztatja az embereket " - mondta a bíboros.  Hangsúlyozta, nemcsak az egyházi, a polgári esküvők száma is gyorsan csökken. Nyugat-Európában az egyházi esküvő után elváltak sokszor nem kötnek újabb házasságot: "ez azért fontos, mivel kimutatható bizonyos korreláció a házasságot nem kötő párok aránya és azok között, akiket semmilyen formában nem temetnek el. A rokonok – ahol ezt a törvények megengedik – gyakran kikérik, hazaviszik vagy elszórják a hozzátartozó hamvait. Az emberi élet jelentős fordulópontjai és a társadalmi intézmények kapcsolata van változóban".

    A főrelátor elmondta, az októberi találkozó azért is rendhagyó lesz, mivel a szokottnál sokkal kevesebb idő volt az előkészítésére. A világ egyházmegyéibe szétküldött kérdőívek válaszainak összesítése alapján tavaszra elkészül a szinódus úgynevezett munkaokmánya, amelyet a püspöki konferenciák megkapnak, és ezt írásban véleményezhetik.

    A Szent Péter bazilikában tartott szertartáson jelen levő XVI. Benedek nyugalmazott pápa érkezése "meglepetés és öröm volt, ahogyan mondani szokták, XVI. Benedek jól néz ki" - hangoztatta a bíboros. A német pápa tavaly február 28-i lemondásával kapcsolatban Erdő Péter megjegyezte, "ez egy érdekes fordulat volt, amelyet még nem lehet tartósan értékelni. XVI. Benedek az igazságot mondta, amikor azzal indokolta döntését, hogy nem érzi már magát olyan erőnlétben, hogy meg tudjon felelni a rá váró súlyos feladatoknak. Azt gondolom, hogy 87 évesen egy ilyen lépés indokolt lehet.”

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.