EP-választás - Merkel: Európa csak együtt maradhat erős

Berlin, 2014. április 5., szombat (MTI) - Az európaiak csak az uniós integráció révén állhatnak helyt a globális versenyben, ezért meg kell erősíteni az Európai Uniót (EU) és növelni kell versenyképességét - emelte ki Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke a párt szombati berlini kongresszusán, amelyen elfogadták az európai parlamenti választásra készített programot.

Amikor az EU megalakult, lakosai a világ népességének 20 százalékát tették ki, most már viszont csupán 7 százalék ez az arány, de így is az EU termeli a világ összesített GDP-jének 25 százalékát, és az uniós állampolgárok kapják a világ összes szociális támogatásának 50 százalékát - mutatott rá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy a kontinens népei továbbra is csak közösen lehetnek erősek.

Az európai integráció "szenzációs eredményeket hozott", és sokkal több a brüsszeli bürokráciánál. A "Bajnokok Ligája és a sarki olasz vendéglő" is a közös Európa megtestesülése - mondta a CDU elnöke, hangsúlyozva, hogy Európában nem minden feladat az EU feladata, de a közös energetikai piac kiépítésétől az egységes belső digitális piac létrehozásáig egy sor ügyet csak az EU tud előmozdítani.  Az utóbbi évekről szólva Merkel történelmi jelentőségűnek nevezte az euróövezet egységének megőrzését. Kínától a Perzsa-öböl menti arab országokig sokan figyelték, hogy az EU miként küzd meg a válsággal, amelyben a közösséget összetartó értékek érvényessége és az EU hitelessége forgott kockán, és az euró végül "sikeres projekt maradt" - emelte ki a német kancellár.

Az ukrajnai válságról szólva hangsúlyozta, az EU egységesen és határozottan a gazdasági szankciók útjára lép, ha Oroszország a Krím félszigeten kívül is megsérti Ukrajna területi egységét. 

A CDU az Együtt sikeresen Európában című választási programjában a gazdasági fejlődés és pénzügyi stabilitás mellett a szociális érzékenységet állította a középpontba. Nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon az a felfogás, miszerint a konzervatívok felelősek a megszorításokért, és a társadalmi igazságosság képviselete "a szocialisták monopóliuma" - emelte ki a kongresszuson mondott beszédében Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, aki az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára.

"Mi is vagyunk annyira szociálisak, mint a szocialisták, és ezt a kampányban bebizonyítjuk" - mondta a jobbközép pártcsalád csúcsjelöltje, utalva arra, hogy számos uniós tagországban úgy vélik, Angela Merkel és a német konzervatívok kényszerítették ki a fájdalmas államháztartási kiigazításokat.

Az EU-nak a következő években "bővítési szünetre" van szüksége - tette hozzá Jean-Claude Juncker, hangsúlyozva, hogy a csatlakozás lehetőségét nem szabad elvenni a Balkán uniós tagságért jelentkező országaitól, de lassítani kell a bővítés ütemét. 

Törökországról szólva azt mondta, hogy a tagjelölt országoknak kötelező teljesíteni az uniós tagság követelményeit, ha valóban csatlakozni kívánnak a közösséghez, ehhez pedig "a Twitter betiltása helyett meg kell nyitni a teret a szabadság és a demokrácia eszméi előtt".

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.