Első alkalommal adták át az Év Cívis Háza elismerést

Cívis stílusjegyeket őriz

Az Örökségünk Debrecen II. helytörténeti konferencián, a Déri Múzeumban adták át az Év Cívis Háza elismerést 2023. szeptember 18-án.

Papp László polgármester felidézte, hogy a közgyűlés ez év májusában hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Év Cívis Háza elismerést, amelynek célja, hogy díjazzák a cívis építészeti örökség megőrzésében élen járókat.

Mint mondta, Debrecen mindennapjait egy nagyon jelentős fejlődés jellemzi, ez az időszak pedig felerősíti azokat a törekvéseket, hogy a változás ne úgy menjen végbe, hogy a város elveszítse azt az építészeti karakterét, értékrendszerét, amelyet cívis elődeink évszázadokon keresztül hoztak létre és ma is meghatározó Debrecen építészetét illetően.

Elmondta: Jelen pillanatban 280 épület áll helyi védelem alatt, de ezt a 131 műemléki védelem alatt álló épületegyüttes mellett szeretnénk tovább bővíteni, stabilizálni a cívis házak jelentőségét és megmaradását ebben a városban. További 70 olyan ingatlanra szeretnénk kiterjeszteni a helyi védettséget, amelyet úgy ítélünk meg, hogy fontos értékőrzője a debreceni építészetnek.

Ahogy fogalmazott: amikor ezt a díjat életre hívták, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megmutassák, hogy kik azok, akik jó példával járnak el és képesek a múltat, a jelent és a jövőt közös nevezőre hozni.

Papp László elmondta, hogy a következő évtől tervezik azt a támogatási rendszert kialakítani, amely a helyi védett épületek felújítását városi támogatási formájában is kicsit kedvezőbbé teszik.

Az elismerést Papp László polgármester és Gábor István főépítész adták át a díjazott ingatlan tulajdonosainak.

A pályázó ingatlanok közül a Szepességi utca 51. szám alatti lakóház érdemelte ki 2023-ban az Év Cívis Háza elismerést.

„Az épület homlokzati arányrendszerében, tömegében tükrözi Debrecen építészeti hagyományait, az épület történeti és építészeti értékeket hordoz. A felújítást megelőzően teljeskörű épületkutatás történt, amelynek során festett falakat találtak, a kutatást követően a helyreállítás példaértékűsége tetten érhető az épület minden részén, különös tekintettel a kapubejáró felújított boltozatánál, illetve a foltszerűen feltárt falfestések részleteiben, így ezek megtartásával a későbbiekben lehetőség nyílhat a teljes feltárásra, és konzerválásra. Az egyes elemek cseréje során szem előtt tartották a karakter védelmét, kortárs eszközökkel, és anyaghasználattal igyekeztek a védelemre méltó részleteket, történeti értékeket kiemelni. Tekintettel arra, hogy a felújítással a jelentős használati érték felé való törekvés volt célként megnevezve, az épület mindenképp a mai használati igényeket tükrözi.

Kifejezetten a mai családiház léptéket és az épület adottságait szem előtt tartó a telek- és épülethasználat. A korszerű hűtő-fűtő rendszer és a szerkezetbe beépített hőleadó felületek hatékony és komfortos lakhatást biztosítanak, alacsony károsanyag kibocsájtás mellett. Egyedül a héjazat sötét karaktere nem szolgálja a nyári hőterhelés elleni védelmet. Kifejezetten értékes a belső részletek, téralakítások, a feltárt korabeli felületképzésekkel és a konzervált és nyersen hagyott tégla felületekkel együtt kortárs szemléletű megoldásokat tartalmaz.”

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.