Díjnyertes bajnokság, egyetemi sportünnep

Botafogo VS. A-MEN FC  Fotó: Treszkai Eszter

Szerda este befejeződött a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa őszi versenysorozata a Debreceni Egyetemen, illetve a tizedik jubileumát ünneplő Kozma Mihály Futsal Kupa döntőit is lejátszották. A meccseken és az utánuk következő közös ünneplésen egyaránt kiderült: a sport rendkívüli összetartó erő a cívisváros egyetemén.

Ez volt az a nap a 2021/22-es tanév őszi félévének végén, amely kizárólag a sport szeretetéről, az elhivatottságról és a futball iránti szenvedélyről szólt. Évről-évre megméretteti magát többezer hallgató a Debreceni Egyetem kispályás focibajnokságában, ráadásul tíz esztendeje teremfocitornán is összecsapnak az egyetemisták. Szokásosan női divízió is indult -eredményesen. Kedden az esemény megnyitóját tartották, szerda délután és koraeste pedig lejátszották a mindent eldöntő meccseket. A mérkőzések között természetesen bemutatták az egyetemi sportéletből elmaradhatatlan táncprodukciójukat a DEAC Cheerleaders bájos szurkolóhölgyei is. Majd a sportgála egyik fénypontjaként felvonultatták a szervezők és a díszvendégek azt a trófeát, amellyel a BJLEK történelmi mérföldkőhöz érkezett. Az Év Sportolója Gálán ugyanis a Debreceni Egyetem focitornája nyerte az Év Szabadidős Sporteseménye kitüntetést, amellyel a kupa méltán ért el országos hírnevet. A helyszínen szurkoló Kozma Mihályt a karrierjéről szóló kisfilmmel köszöntötték a DESOK sportcsarnokban, és a jelenlévők megemlékeztek a hét esztendeje elhunyt legendás Aranycsapat-védő Buzánszky Jenőről is.

A hármas divíziót kiütéses győzelemmel a BRO FC nyerte. A másodosztályban a Suhancos alakulata nyerte az aranyérmet. A lányok csoportjában – ahol egyébként kispályán és futsalban is indultak csapatok, a korántsem ismeretlen klub női gárdája ért a csúcsra, a Sinter Ladies FC. Utolsóként pedig gyakorlatilag oda-visszavágót rendeztek, hiszen a Kozma döntőjében és az élvonal, tehát a Szuperliga aranymeccsén ugyanaz a két csapat lépett pályára. Először a futsalkupán büntetőkkel nyert az A-MEN FC a korántsem gyengébb, profi színvonalú focit játszó Botafogo ellen. Majd a Szuperliga utolsó megmérettetésén lehetősége nyílt a Botafogonak a visszavágásra, de ezúttal szoros meccsen, rendes játékidőben győzött az A-MEN. S persze a csapatok tagjai a riválisokkal szemben ellenfelek, de cseppet sem ellenségek, közös ünnepléssel zárták le az őszi szezont. A csapatok az estét a Nagyerdei Stadion bárjában, a Red and Whiteban folytatták meccsnézéssel, frissítőkkel és FIFA-bajnoksággal.

Ezek a kispályás focitornák minden szezonban megmutatják az egyetemi sport lényegét. Nem csupán erőpróba, hanem különleges élményt jelentő ünnepség is a sorozat. Már a megnyitótól, a sorsolástól kezdve egyedülálló hangulatú rendezvényekről szól a BJLEK, a mérkőzések pedig kiváló alkalmak a mozgásra és a fizikai erőpróbát jelentő színvonalas futballra.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.