Büszkeség és kétballáb

Jurij Haborda - fájdalmas döntetlen  Fotó: DVSC

A debreceni szurkolókban a június 5-i Kaposvár elleni blama után valami elszakadt. Vitelki Zoltán és gárdája kőkemény kritikákat kapott a drukkerektől szemtől szemben, a lefújást követően. Ez az összetűzés azonban csak egy csepp a hajdúsági csapat kaotikus tengerében.

Mint ismeretes, június 5-én, péntek este a DVSC a tabella utolsó helyén szerénykedő Kaposvár együttesét fogadta a Nagyerdőn. A párharc mégis kiélezett volt, hiába a Rákóczi esélytelensége a bennmaradást illetően. Annál fontosabb volt a debreceniek számára a három pont begyűjtése, mert ők még mindig a kiesés fenyegető karmai elől menekülnek. Egy gól hazai részről a találkozó elején, egy vendég felelet a meccset záró hármas sípszó előtt néhány perccel. A végeredmény pontosan megegyezik a megosztott pontok számával: 1-1. Néhány jelzőben kimeríthető a Debrecen focijának jellemzése. Nevezhető lélektelennek, koncepciótlannak, de megnyugtatónak vagy a sportág tetszetősebb, eredményes elemeit csak nyomokban tartalmazó produkciónak még véltelenül sem. A fanatikus lokisták már a stadionban hangot adtak intenzív indulataiknak és számon kérték csapatuk bátrabb tagjait, akik kiálltak a b-közép elé. Bár a követeléssel ellentétben mezlevétel nem történt, a kérdések tömege nem hagyott alább. Körülbelül kétszáz, válaszra éhes drukker várta a futballistákat a játékoskijárónál. Elsőként érdemben Vitelki Zoltán kért szót, de az üres, sablonos ígéreteken kívül több nem hangzott el. A szurkolók által csapatkapitánynak kikiáltott Nagy Sándor némi nyugalmat csikart ki a dühös közönségtől, de a karszalagot hivatalosan viselő Tőzsér Dániel csak szó nélkül állt, teljes tanácstalansággal az arcán. A felszólaló hálóőr baráti gondolatait feledtette Tőzsér olykor gunyoros, néha erőltetett, kínos mosolya, melyre válogatott szidalmak érkeztek. Ki tudja, talán már otthon szerette volna legfrissebb Instagram-értesítéseit ellenőrizni. Bódi Ádám kérdésre kérdéssel reagált, tartalmilag semmit sem tett hozzá a történtekhez. Hab a tortán, hogy az a Kinyik Ákos, aki az elmúlt mérkőzéseken rendre szorgalmasan kiszolgálta az ellenfelet tiszta gólszerzési lehetőségekkel, ki sem lépett a publikum színe elé.

Másnapra, amikor a DVSC épp kettő ponttal szenved a kiesőzóna fölött, érdekes csavar állt be a cselekményben. Több sporttal foglalkozó hírportál pedzegetni kezdte, hogy a 12 mérkőzésen 3 győzelem mellett ugyanennyi döntetlent és 6 vereséget mérlegelő miskolci Vitelki számára befejeződött a debreceni karrier. Most jön csak az igazi meglepetés, ugyanis a lehetséges utódjelöltként Kondás Elemér neve vetődött fel. Persze, csodát az egykori bajnok- majd megbukott mester sem tudna tenni. A Vitelki-stáb, élen magával a trénerrel és társával, az alsóbb osztályokban tragikomikusan leszerepelt Kriston Istvánnal, monoton, erőltetett elképzelései bizonyítják, hogy a huszonegyedik század sikercsapatának erős vára omladozik. Debrecenben ugyanis egész egyszerűen nincsen olyan keret, amellyel hosszabb távú sikerszériára és főleg kimagasló érdemekre lehetne számítani. Összefoglalva, nincs elsőosztályhoz méltó játékosállomány. Zsóri Dani-féle pillanatnyi, ihletett villanásokból pedig ugyebár még senki sem nyert trófeát. Lehet, hogy a vasút kazánjából kifogy a fűtőanyag?

Kondás Elemér megbízása érdekes ötlet, hiszen a legutóbb Győrben tevékenykedő mestert kapcsolatba hozták a DEAC alakulatával is, így a megállapodása némi extra papírmunkához vezetne, szerződésbontásokkal. Ha pedig DEAC, akkor érdemes számolgatni a debreceni labdarúgás nemzeti másodosztályban történő szerepeltetésével. Ami azt illeti, a leendő ellenfelek és a kiesés elleni harcban érintett klubok közül sajnos nem a piros-fehérek a legesélyesebbek. Annál inkább nem, hogy megmérettetés vár még rájuk a Fehérvár és a Mezőkövesd ellen idegenben, és hazai pályán fogadják majd a büszkén menetelő Diósgyőrt, Felcsútot és a közvetlen ellenfél atomvárosiakat. A párosításokra tekintve pedig egyértelmű, hogy jó pár pontot bezsebelhetnek még a bennmaradni vágyó csapatok. De, aki a mezőny egyik leggyengébbnek vélt keretének három mérkőzésen szinte odaajándékoz 7 pontot, annak szívósabb riválisaival szemben még nehezebb dolga akad.

A szezon lezárását követően a kiesés radikális változásokat eredményezhetne a cívisvárosban. Szurkolói szempontból nyilvánvalóan némi örömöt szerezne, ha ismét találkozhatnának az ősi „ellenségekkel”, mint a nyíregyháziakkal vagy csabaiakkal. Ez az eshetőség azonban jelentős profitot nem feltétlenül hozna a Vasutas konyhájára. A jelentős erősítéseket bejelentő DEAC, háta mögött a Debreceni Egyetemmel könnyen berendezkedhetne folyamatosan fejlődő teljesítményre, és a Nagyerdei Stadion uraivá válhatnak, akár Kondás Elemérrel. Egészen euforikus élmény lenne, ha még a keleti csoport bajnoki címére is bejelentkeznének.

No, azért a legrosszabb forgatókönyvben is legyen valami jó. A hatalmas „erőfeszítések” árán megépült stadionunk dupla élvezetekkel gazdagodik majd.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.