Az utolsó percek diadala

Buljevic zsákolása  Fotó: MKOSZ

Mintha ebéd utáni szunyókálásukból felriadva kellett volna pályára tántorogniuk, olyan álmosan, ötlettelenül, lelkesedés és koncentráció nélkül kezdték a mérkőzést a DEAC férfi kosarasai szombaton este a debreceni Oláh Gábor utcai csarnokban, aztán a nagyszünet után, mintha az edzőjük jeges vízzel mosta volna meg a fejüket a megérdemelt ordítozás mellett, egy teljesen más hozzáállású csapat járatta a labdát. Egészen a 85-78-as arányú győzelemig.

Az ellenfél pedig nem más volt, mint az idei bajnokságban első osztályba feljutott pécsi gárda, amely a Zsíros Tibor Magyar Kupa negyeddöntőjébe is bejutott, miközben a DEAC kihullott.

Az első negyed kényelmes tempóban kezdődött, erősebben támadott a pécsi gárda, az első pontokat is a mecsekaljaiak szerezték büntetőből. Sikertelen dobások, eladott labdák, figyelmetlen játék jellemezte az első tíz percet, leginkább a DEAC-ra jellemzően. Drenovac két sikertelen büntetője, egy sikertelen triplája és egy sikertelen közelije értetlenséget okozott a nézőtéren, de a rövid szünet előtti eredményt nem csak Dzsole beállítatlan keze okozta: 17-20.

A második negyed sem folytatódott biztatóbban, az álmos tempó megmaradt, a közönség már azon gondolkodott, hogy ez vajon az a csapat-e, amelyiket Körmenden látták egy bravúros győzelemmel felülmúlni házigazdájuk tudását, vagy valami szellemcsapat?

Bár Mócsán Bálint érezhetően megpörgette a játékot, és eredményeket is hozott a játékba, tripla, dupla, összesen kilenc pontot dobott a második negyedben, és lepattanóval, egy szerzett labdával próbálta erősíteni a győzelmi esélyeket, a különbség nőtt: 34-42.

A harmadik negyed kezdetekor nem voltak túl boldogok a nézők, de egészen biztosan Mandics mester sem és a fiúk sem. Ám valószínűleg volt egy jó adat hideg vizes fejmosás és ordítozás az öltözőben, mert mintha egy teljesen más gárda lépett volna pályára a harmadik negyedre. Ritkán látott tempóval kezdett a debreceni csapat, oda-vissza forgatták a nézők fejét, és persze kosár kosár után született, de hiba hiba után is. Felpörögtek az események, tüzesebbé vált a hangulat a nézőtéren is, és az első két negyed hirtelen el lett felejtve. Feljött a DEAC, és a félidei 8 pontos különbséget 5 pontra csökkentették. Meg volt tehát a remény, bár a ziccerkihagyások, pontatlan dobások továbbra is megmaradtak, kisebb számban ugyan: 59-64.

Az utolsó negyedre fordulva aztán még nagyobb tűzerőre váltottak a debreceniek, a hazai szurkolótábor hangereje pedig fokozódott. Időnkét Mandics vezetőedző az eget kémlelte valami segítségért, időnként a föld felé öklözött, néha pedig két kézzel mutatta, hogy hogyan kellene védekezni támadók ellen. Talán mindezek hatására a hazai védelem erősebbé, mozgékonyabbá vált, sokat segített ebben Tadic, a harc hullámzóvá, ám egy kissé a DEAC javára erősödött. A 35-ik percben 68-68 volt az állás. Kihagyott büntetők és sikertelen triplakísérletek szomorították a közönséget a 39-ik percig, amikor már csak 1-2 ponttal vezettek a vendégek, de egy perccel a lefújás előtt a hazaiak Deon Edwin közelijével és egy büntető dobással átvették a vezetést. Innentől kezdve a pécsiek a faultra játszottak, hogy a labdabirtoklást megszerezzék, ám a büntetődobásokat rendre érvényesítették a debreceniek. Így a különbség hízott, így lett a végeredmény: 85-78.

A győzelem után egy kérdés marad: miért nem tud így kezdeni a debreceni csapat, ha képes ilyen színvonalon is harcolni?

Barna Attila

DEAC – NKA Universitas Pécs 85-78 (17-20, 17-22, 25-22, 26-14)

DEAC: EDWIN 17/6, Hőgye, DRENOVAC 19/3, WILLIAMSON 15/3, Buljevic 8 csere: MÓCSÁN 19/9, Tadics 5, Czermann 2.

Vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Mindkét gárda érdekelt volt a Magyar Kupa negyeddöntőjében, így nem csoda, hogy a kimerültség jelei meglátszottak a feleken. Az első félidőben nem sikerült végrehajtanunk az előre megbeszélt taktikai utasításokat, ám a nagyszünet elégnek bizonyult a soraink rendezésére, főként fejben. A térfélcserét követően már sokkal több energiával és koncentráltan játszottunk, üres helyzeteket alakítottunk ki, amikből be is találtunk. Úgy gondolom, hogy a második húsz percben kifejezetten tetszetős kosárlabdát mutattunk be, amire lehet építeni.

Mócsán Bálint: Nyolc nap alatt három meccset játszottunk mi is, illetve az NKA is, ami meglátszott mindkét csapaton. Habár a hétközi, szolnoki kupamérkőzést elveszítettük, összességében nem játszottunk rosszul, ezen az úton terveztünk tovább menni most. Úgy látszik, lassan tendenciává alakul, hogy hazai pályán hátrányból kell visszakapaszkodnunk, de a társaság karakterét mutatja, hogy ezt ma is megcselekedtük, összességében pedig megérdemelten nyertünk.

A számok tükrében (DEAC-NKA Universitas Pécs): szerzett labda: 4-4, eladott labda: 11-7, lepattanó: 35-29, gólpassz: 19-18, fault: 16-21, VAL: 115-98

2p közeli: 54%-52%, 2p ktáv.: 67%-100%, 3p táv.: 39%-29%, 1p bünt.: 61%-78%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.