Az Agrárkamarához került a falugazdász-hálózat működtetése

Budapest, 2014. január 6., hétfő (MTI) - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) került ez év január 1-jétől a kormányhivataloktól a falugazdász-hálózat működtetése - jelentette be a NAK elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 

    Győrffy Balázs elmondta: a 467 főt számláló szervezet a NAK 202 fős kamarai tanácsadói testületével kiegészülve egységes hálózatként működik tovább, ami lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb, egységes gazdatámogató rendszer kiépítését. Hozzátette: az új rendszer működése a számítások szerint évente 8 milliárd forintba kerül majd, ami mintegy 1 milliárd forintos megtakarítás a korábbi költségekhez képest. Az elnök leszögezte, hogy a falugazdász-hálózat a továbbiakban is egységes szabályok szerint működik, de a falugazdászok figyelembe veszik a helyi sajátosságokat is. Emlékeztetett: a most kezdődő mintegy kéthónapos átmenti időszakban a falugazdászok az eddigi irodákban végzik munkájukat. Ez idő alatt a NAK mintegy 200 új irodát alakít ki úgy, hogy ezáltal javuljon az ország egyes körzeteinek lefedettsége. A tervek között szerepel az is, hogy a falugazdászok fenntartják - heti rendszerességgel - az ügyfelek fogadását a helyi önkormányzatoknál.Annak érdekében, hogy az új rendszer országosan egységes elvek szerint és színvonalon működjön, a NAK megkezdi az új szervezet tagjainak a képzését. Erre a NAK elnöke szerint azért van szükség, hogy mind a falugazdászok, mind a volt kamarai tanácsadók részletesen megismerjék az összevont hálózat új, bővebb feladatköreit. 

    Győrffy Balázs elmondta, hogy a tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát az újonnan kialakított hálózat: így  például a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és -szolgáltatási feladatokat. Emellett a hálózat adja ki és érvényesíti az őstermelői igazolványokat, ami január 1-jétől, új kamarai szolgáltatásként ingyenes. A hatósági feladatok azonban nem ellenőrző jellegűek, azok továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál maradnak - közölte a NAK elnöke.MTI 2014. január 6., hétfő 15:26
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.