Vigyázzunk gyermekeinkre!

Sokan bandázni kezdenek nyáron

Az iskolások másfél hete élvezik a vakációt. Eljött számukra a pihenés, szórakozás ideje, azonban a nyár nemcsak érdekességeket, élményeket nyújt, veszélyeket is rejt. A szünetben a gyerekek gyakran maradnak szülői felügyelet, ellenőrzés nélkül. Fontos felhívni figyelmüket a veszélyekre, mert ha nem vigyáznak, balesetek sérültjei, bűncselekmények sértettjei lehetnek.

Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy pénzüket, értéktárgyaikat biztos helyen tartsák. Az utcán lehetőleg ne mobilozzanak. A lakáskulcsot ne a nyakba akasszák. Az utcán lehetőleg ne legyenek egyedül. Gyermekeik felnőtt felügyeletének megoldása érdekében a szülők kérjék rokonok, ismerősök segítségét. A szülők mindig tudják, hogy hol tartózkodnak gyermekei. Csoportos utazásnál mindig legyen felnőtt kísérő. Idegenekkel ne menjenek sehova! A lődörgő, elkóborló gyermekek bűncselekmények áldozatai lehetnek. Galeribe kerülve lopásokra, rablásokra, káros szenvedélyek kipróbálására, folytatására bíztatják. Az életellenes cselekedeteket leszámítva, tizennégy éves korig nem büntethető gyermek. E törvényi „lehetőséget” kihasználják a felnőtt bűnelkövetők, amikor a gyermekkorúakkal végeztetik el a „piszkos munkát”. Ha veszélyben érzik magukat, szóljanak felnőttnek, vagy egyenruhásnak.

A bűnözőkkel szemben nehéz a védekezés. A gyermeki fizikum és értelem nem képes ellenállni az erőszaknak, megérteni az elfajzott felnőtt közeledésének a lényegét. Nem éreznek kellő veszélyt, hiszen sokszor feltétlenül bíznak a felnőttekben.

Komoly a szülők felelőssége.  Amilyennek nevelik, olyan lesz a gyerekük. Ha a szülők megbíznak gyermekükben, ő pedig nem él vissza a bizalommal, akkor ez a szülő-gyermek kapcsolat nagymértékben segíti a nyári vakáció veszélyeinek megelőzését, elhárítását…, csak hát pedagógusok megmondhatói, évről-évre növekszik a magatartásproblémás gyermekek száma. A fegyelmezetlen, szabályokat nem tartó, öntörvényű gyermekek sokkal inkább kitettek a veszélyeknek, mint a normális családban nevelkedő társaik.

A szülők, akár nevelték gyermekeiket, akár nem, vigyázzanak rájuk!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.