Választás 2014 - Bajnai: a tét, hogy szovjet utódállam vagy normális ország leszünk

Budapest, 2014. február 17., hétfő (MTI) - Bajnai Gordon szerint Magyarország jövőt választ április 6-án: a tét az, hogy szovjet utódállammá, Orbánisztánná válik vagy normális, gyarapodó, békés ország lesz.

 

    Az Együtt-PM szövetség vezetője a XVI. kerületben tartott jelölőgyűlésen hétfő este azt mondta: "Orbánisztán" felépítése már elkezdődött, de befejezéséhez a Fidesznek még négy év kell, hogy aztán hatalmon maradjon "még negyven évig".  Szerinte az április 6-ai választás ezért népszavazás lesz arról, hogy marad-e az "Orbán-rezsim" vagy Magyarország normális, gyarapodó, békés ország lesz, olyan, amilyennek a rendszerváltáskor elképzelték, de amit hibák, bűnök, tévedések miatt nem sikerült megvalósítani.  Magyarországot mások mellett Orbán Viktor indította el ezen az úton, de döntő felelőssége, hogy az elmúlt négy évben eltérítette róla - jelentette ki.

    Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor nem mondott igazat, amikor vasárnapi évértékelő beszédében a foglalkoztatottság növekedéséről számolt be. Csak az történt - folytatta -, hogy "a munkanélküliséget átnevezték közmunkára", ám a magánszférában kevesebben dolgoznak, mint a gazdasági válság mélypontján, a közmunkások pedig - utalt az Index hétfői írására - "széket pakolnak a Fidesz rezsifórumain".

    Hazugságnak nevezte azt is, hogy csökkent az államadósság, mondván, az a paksi atomerőmű-beruházás nélkül is 4-5 ezer milliárd forinttal több, mint a 2010-es kormányváltáskor. Eközben a forint euróhoz és svájci frankhoz viszonyított árfolyama jelentősen gyengült, ami minden devizahitelest sújt - fűzte hozzá.

    Bajnai Gordon bírálta Áder János köztársasági elnököt, amiért aláírta a paksi bővítésről szóló törvényt és a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), mert nem hitelesítette az Együtt-PM népszavazási kezdeményezését. Noha nem egy nemzetközi szerződésről akartak népszavazást, hanem arról, hogy bővítsék-e a paksi atomerőművet hitelből, a hitelszerződést pedig még nem kötötte meg a kormány. Az Együtt-PM ezért a Kúriához fordul az NVB döntése elleni jogorvoslatért - jelentette ki.

    A volt miniszterelnök azt mondta, ha az Összefogás győz a választáson, először a jogbiztonságot kell helyreállítani, majd be kell indítani a gazdaságot, új munkahelyeket kell létrehozni, rendet kell tenni az oktatásban.   Erkölcsi kérdés, hogy kormányzásuk első évének végén nem lehet egyetlen éhező gyerek sem - közölte, hozzátéve, "ne papoljon erkölcsről, aki baráti körét százmilliárdokhoz juttatja", de nem számolja fel a gyermekéhezést, és az ehhez szükséges 15 milliárd forint többszörösét költi stadionokra.

    Bajnai Gordon kitért arra, hogy az országnak békére van szüksége, de "békét csak az hozhat, aki győzött".

    Megemlítette azt is, hogy az Összefogás várhatóan még a héten megállapodik a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalommal.

    Karácsony Gergely, a baloldali összefogás XVI. kerületi képviselőjelöltje arról beszélt: kevesebb mint ötven nap van hátra a választásig, az eredmény pedig nem a miniszterelnök-jelölti tévévitán vagy a pártprogramokon múlik majd, hanem azon, hogy hányan lesznek, akik ismerőseiket is meggyőzik, menjenek el szavazni és támogassák az ellenzéket.    A politikus azt mondta, ez kényszer ugyan, de az az előnye, hogy lebontja a politikusok és a választók közötti falat, mindenkinek, aki változást akar, politikussá kell válnia, foglalkoznia kell a közügyekkel. Példaként hozta, hogy húszezer szavazóköri delegáltra lesz szükségük, akik őrködnek, hogy a kormányoldal ne csalja el a választást.

    Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja elmondta: mivel a rendezvényre több mint hatszázan jöttek el, valószínűleg már első nap sikerül összegyűjteniük a Karácsony Gergely indulásához szükséges ötszáz aláírást.  A jelölőgyűlés résztvevőinek többsége már a rendezvény előtt aláírta az Összefogás aláírásgyűjtő ívét a tucatnyi pult valamelyikénél.  A fórumot eredetileg az Erzsébetligeti Színház egy kisebb termében tartották volna, de ott már csaknem fél órával a kezdés előtt is csak az érdeklődők fele tudott leülni, ezért megnyitották a több mint ötszáz személyes színháztermet, ahol szintén pótszékekre volt szükség.

    Bajnai Gordon erre utalva azt mondta: április 6-án is többen szavaznak majd az Összefogásra, mint sokan most gondolják. Azoknak, akik félnek kinyilvánítani, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, azt üzente, "akár narancssárga pólóban, I love Fidesz kitűzővel a mellükön" is, de menjenek el szavazni, és a fülke magányában támogassák az Összefogást.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.