Választás 2014 – Az LMP korrupcióellenes programja

Budapest, 2014. március 20., csütörtök (MTI) - Az LMP hétpontos korrupcióellenes programot valósítana meg kormányon – mondta a párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Schiffer András közölte: a többi közt automatikus és rendszeres vagyonosodási vizsgálatot vezetnének be a politikusok és az állami, önkormányzati cégek vezetői esetében.

Schiffer András szerint a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer könnyen kijátszható, ezért mindenkit rendszeresen átvilágítana, aki közhatalom birtokosa, vagy állami, önkormányzati cég vezetője.

Az LMP listavezetője elmondta: megtiltaná a kormányzati propagandát. Hozzátűzte: csak olyan kommunikációs tevékenységet lenne szabad folytatnia a kabinetnek, amely az állampolgárok jogainak gyakorlásához vagy kötelezettségük teljesítéséhez elengedhetetlen.

Emellett a kampányidőszakban politikai hirdetéseket közzétevő civil szervezeteket is arra kötelezné, hogy számoljanak el költéseikkel és tegyék közzé, mely párt érdekében kampányoltak. Schiffer András egyben felszólította a Civil Összefogás Fórumot, haladéktalanul számoljon el azzal, „mennyi pénzből kampányol a Fidesz-KDNP mellett”.

Az LMP azt is vállalja, hogy „kiűzi az offshore lovagokat az országból” – mondta. Úgy módosítanák a polgári törvénykönyvet, hogy csak az átlátható tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek vehessenek részt az üzleti életben. „Szeretnénk azt is kimondani, hogy offshore cégek semmilyen állami, önkormányzati pályázaton nem vehetnek részt” – hangsúlyozta.

A koncessziós és közbeszerzési pályázatokat teljes egészében átláthatóvá teszik – fogalmazott meg egy újabb vállalást a politikus, hozzátéve: munkajogi védelmet adnának a korrupciógyanús ügyek bejelentőinek és nyilvánossá tennék az egykori állambiztonsági aktákat. Kijelentette: a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai, és hangot adott azon meggyőződésének, hogy azért alakulhattak ki a korrupt viszonyok az országban, mert nem tudható, hogy a túlélő állambiztonság hogyan hálózta be az új politikai, gazdasági vagy éppen médiarendszert.

A politikus közölte azt is: haladéktalanul kivizsgálná a Horváth András egykori adóhivatali munkatárs által felvetett, ezermilliárdos adócsalások ügyét.

Schiffer András fontosnak ítélte az elszámoltatás ügyét is, amely szerinte huszonöt éve nem valósult meg, és közölte azt is: ezzel kapcsolatos ígéretét a Fidesz sem tartotta be. A többi pártot is olyan intézményes megoldások kidolgozására buzdította, amelyek lehetetlenné teszik vagy jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy „a politikusok az oligarchák kijáróemberei legyenek” – fogalmazott.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.