Tippek a téli depresszió ellen

gyümölcs és depresszió

Télen az ember sokszor érzi, hogy kevésbé aktív, legszívesebben nem menne sehová, nem csinálna semmit. Erősebb ilyenkor a lehangoltság, depresszió, szorongás. Mivel csökken a napos órák száma, már sötétben indulunk el dolgozni, és sötétben érünk haza. Növekszik a stressz, a feszültség, alvászavar, de még a feledékenység is. És ezzel párhuzamosan megnő az étvágy a szénhidrátokra (főleg a csokira). Sokak számára ez nehéz időszak, de akad, akinek meg sem kottyan.

Néhány tipp téli depresszió ellen:

1.      Viseljünk élénk színeket! Ha szürke vagy sötét ruhát viselünk, a hangulatunk is alkalmazkodik hozzá, levertebbek, komorabbak lehetünk. Azonban az élénk színek vidámságot árasztanak, jókedvet sugároznak. Természetesen csak mértékkel.

2.      Húzzuk szét a függönyt! Addig a pár óráig, míg a napfény be tud jutni a lakásba, adjuk meg neki az esélyt! Világosban sokkal nagyobb kedve van az embernek bármit is csinálni, mint a sötétben. Használjuk ki ezt a pár világos órát!

3.      Menjünk a fényre! Habár jóval kevesebbet süt a nap, mint máskor, azért még előbújik. Érdemes kimenni a friss levegőre napközben, és tenni egy sétát. Így a szervezet egy kis D vitaminhoz is jut. Hétvégenként szervezzünk kisebb sétákat, kirándulásokat a természetbe a családdal! Vagy látogassunk ki a főtérre, a hangulatos karácsonyi vásárra.

4.      Szellőztessünk! Sokszor segít a begubózáson, ha kitárjuk az ablakot, és átszellőztetjük a szobát. Az agy is friss levegőhöz jut, kitisztul, és a szobának is jót tesz.

5.      Mozogjunk! A mozgás, mint tudjuk, endorfint termel, ami boldoggá tesz. Plusz jót tesz, ha túl sok csokit fogyasztottunk… A legideálisabb mozgás ilyenkor a tánc, főleg, ha partner is van. Felszabadít, feszültséget is old, és jó szórakozás is egyben.

6.      Gyújtsunk gyertyát! Ha lehet, ne is egyet, hanem minél többet. Egyszerre romantikus és meleg hangulatot áraszt. Akár este filmnézéshez, vagy egy romantikus vacsorához, vagy a fürdőzéshez tökéletes a gyertyafény.

7.      Párologtassunk illóolajat! Már számtalan fajtája kapható, és az áruk sem csillagászati. Jó illatot kölcsönöz a szobának, ráadásul a levendula nyugtató hatású. Ha azonban frissítésre van szükség, akkor a citromillat a legideálisabb. Apró praktika még, a fűtőtesten szárított citrom-, narancs-, illetve mandarin héj. Ezek is kellemes illatot adnak.

8.      Hallgassunk zenét! Ilyenkor a legjobb a pörgős ritmus, és kerülendő a lassú, beforgatós zene. Akár a karácsonyi cd-ket is elővehetjük, hogy hangolódjunk az ünnepre. Vagy ellátogathatunk egy karácsonyi előadásra, koncertre.

9.      Nézzünk vígjátékokat! Ha már filmezésre adjuk a fejünket, jobb ilyenkor a vígjátékot választani. A szomorú filmek leronthatják a hangulatot, ellenben a vígjátékok megnevettetnek, márpedig a nevetés gyógyít!

10.   Járjunk társaságba! Akármennyire is nincs kedvünk elmenni sehová, ha hívnak, mindenképpen menjünk, de akár magunk is javasolhatunk programot. A társaság felold, tűnik a feszültség, megjön a jókedv, nevetés, vidámság.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.