Szeptember köszöntő

Szeptemberi színek

Köszöntelek, szeptember. Végre felvirrad szép őszt ígérő  reggeled.

Mostantól nyugodtan kereshető telefonon, de akár személyesen is az összes testület, alapítvány, részvénytársaság, vegyes vállalat, kft., bt. és egyéb formáció törzsfőnöke, nagymestere, elnök-vezérigazgatója, elnöke, ügyvezető elnöke, ügyvezetője, mert mostantól, aki keres, az talál is.

Ezen gondoktól deresedő, felelős személyiségek már egytől egyig ott szürcsölik reggeli kávéikat irodáik előszobáiban, ahol oly előszeretettel várakoztatják a jövevényt. Szóval, már jelen vannak teljes valójukban, földi halandók számára is elérhető állapotban, mert megjötttek a Tiszáról, a Balcsiról, Thaiföldről, a Fidzsi-szigetekről, a Bahamákól, ahol természetesen üzleti tárgyalásokat folytattak, méghozzá olyanokat, amilyeneket az ellenségüknek, a konkurenciának sem kívánnak. Hogyisne! Még csak az kéne!

Köszöntelek, szeptember. Most már nem halovány és törékeny titkárnők közlik velünk unott egykedvűen – felemelve kecses fejecskéjüket valamelyik szerelmi regényújság lapjaiból -, hogy főnökük (rang a fent említettekbők kiválasztandó és behelyettesítendő) nincs június óta, és nem is lesz szeptemberig, legfeljebb hetente egyszer szokott benézni, de azt ő nem tudja, hogy mikor. Szóval, ez már a múlté.

Miként az is, hogy csalódottan pattanjunk vissza, üzletek, boltok, fontos szolgáltatásra létesült cégecskék bezárt ajtajairól, megtudván a kockás papírra rótt üzenetből, amit a küszöbre rajzszögeztek, hogy az egység általános, univerzális, egyetemleges, mindenre és mindenkire kiterjedő szabadságolás miatt csak szeptemberben fog szíveskedni.

A legközelebbi hasonló, amilyenek ők, innen hét mérföldnyire található, hacsak csődeljárás nem indult ellenük.

Köszöntelek, szeptember. Újra a megszokott módon mehetünk munkahelyünkre, mivel eddig a nyári menetrend miatt meg voltunk kavarodva egy kicsit.

Köszöntelek, szeptember. Végre nem holmi kényelmes klubozásra használjuk a tömegközlekedés járműveit. Jönnek a diákok!

Fel- és leszállás közben hanyagul, sportos lezserséggel taszajtanak majd félre bennünket az ajtóból, miután már előzőleg oldalbavágtak hátizsákjukkal, amit addig a mellettünk utazó bordái között tartottak.

Így, így kedveskéim, ez mindjárt más, rögtön megvan az utazás bukéja. Át nem adott, meg előre lefoglalt helyekkel, jól kihallható fülhallgatókkal, imitt-amott trágársággal vegyes harsány hangoskodással.

Köszöntelek, szeptember. Végre készülhetünk a fűtésre, és a többezer forintos számlák kifizetésére. A ballonkabátokat meg a dzsekiket is ki kell váltani a patyolatból, hacsak el nem árverezték azokat. Hamarosan beragaszthatjuk a nyílászáró szerkezetek nem záródó réseit, de előbb meg kell javítanunk az asszony esernyőjét. És észrevesszük, hogy romlik az első befőtt.

Sebaj: alig egy év és már mehetünk szabadságra!

Réti János

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.