Senki nem veszélyezteti a magyar akácot

Belvárosi akác

Budapest, 2014. május 3., szombat (MTI) - Az MSZP szerint egyetlen európai testület sem akarja korlátozni a fehér akác termesztését, vagyis a Fidesz ostobaságán kívül senki nem veszélyezteti a magyar akácot - tájékoztatta a párt országos központja szombaton az MTI-t.

Az MSZP két európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje, Szanyi Tibor és Mudri György által szignált közlemény szerint Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő rémhíreket terjeszt, amikor azt állítja, hogy az Európai Bizottság el akarja rendelni a magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását.

A szocialista politikusok arra a hírre reagáltak, miszerint a Fidesz az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot.

Glattfelder Béla pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: meg kell akadályozni, hogy az Európai Bizottság elrendelje az erdészetekben és a faiparban dolgozóknak, valamint a méhészeknek is munkát adó magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását.

Az MSZP közleményében arra mutatott rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia javaslatai alapján a magyar illetékesek a természetvédelmi területeken általában tiltják, máshol viszont ösztönzik az akác telepítését.

Hangsúlyozták azt is, hogy az Európai Unió tagállamainak csak nyilatkozniuk kell arról, mit és milyen körülmények között kívánják visszaszorítani az invazív, vagyis más növények kárára terjeszkedő fajokat.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy éve van arra, hogy kialakítsa az akáccal kapcsolatos álláspontját, amit az Európai Unió tiszteletben fog tartani - jelezték a szocialista politikusok.

Vagyis az Európai Unió azt fogja támogatni közösségi forrásokból, amit a kormány helyesnek gondol - hangsúlyozzák.

„Ha a magyar kormány az Európa-ellenes hisztériakeltés helyett inkább megfogalmazná az akáccal kapcsolatos álláspontját, akkor az erre alkalmas helyeken, így például az Alföld egyes részein az akác telepítésére, másutt, így például az őshonos erdőkben az akácirtásra kaphatnánk EU-támogatást. Ha a kormány csupán hisztériázik, akkor se erre, se arra nem jön támogatás, ami nyilván nem lehet nemzeti érdek” - tartalmazza a közlemény.

Az MSZP ebben a helyzetben felszólítja a kormányt, hogy hisztériakeltés helyett inkább az április eleje óta szünetelő európai pénzügyi segítség mielőbbi újraindításával törődjön - tartalmazza a szocialista párt közleménye.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.