Piros-fehér szívvel…!

Sápi Gréta és Kovács Anna  Fotó: dvsckezilabda.hu

A DVSC Schaeffler kézilabdázó hölgyei korántsem legfényesebb napjaikat élik a szezont és a kitűzött célokat tekintve. Sőt…az eredmények és a meccsről-meccsre mutatott teljesítmény kifejezetten elgondolkodtatóak. Azonban egészen biztosan lesz kiút az idény hátralévő részében, hiszen a piros-fehérekben ennél jóval több rejlik.

Előre leszögezném, nem kívánok semmilyen tekintetben szidalmakat zúdítani a lányokra, s a sérelmeket külön felhánytorgatni. Elsősorban azért nem, mert számomra a szenvedély nem fér össze azzal, hogy a sikereket természetesként konstatálom, a negatívumokat pedig egyesével kiemelve, mintegy szemrehányásként teszem közzé. Másrészt pedig azért nem, mert nyilvánvalóan tisztában vannak vele a Vasutas tagjai, hogy ez a produkció sajnos nem kifizetődő. És a kifizetődő ezúttal szó szerint is értendő, hiszen az Alba Fehérvár és az MTK elleni bajnokik fájdalmas kudarcai okán pénzbüntetést kaptak a hölgyek. Néhány nappal korábban pedig kiderült, három Debrecen-kézis is csatlakozik a válogatott keretéhez. A két beálló, Bordás Réka és Tóvizi Petra, illetve irányító poszton Vámos Petra. Az aktuális, legutóbbi bajnokik miatti szankció változhat annak függvényében, hogy miként lépnek parkettre a csajok az elkövetkező megmérettetéseken – azt gondolom, valamennyien nagyon bízunk benne, hogy a szezoneleji megrováshoz hasonlóan ez a jelenlegi is célravezető lesz. Mintha sorsszerűen ismételné magát a történelem a Lokira mért csapásokkal. Az első fordulókban Mosonmagyaróvár elvitt két pontot a Főnixből, aztán Kisvárdáról sem a várt „zsákmánnyal” tértünk haza. Még viszonylag az elején, némi fellángolást követően pedig újabb hatalmas érvágás következett: a nagy reményekkel és nem kevésbé óriási motivációval érkezett átlövő, Alekszandra Vukajlovics megsérült. A csapategység igen fontos láncszeme esett el. Majd szépen, lassan egymást követték a fájó veszteségek.

Ha pedig már csapategység, jelenleg a belső posztok foghíjas felállása okozza talán a legnagyobb fejtörést. Az átlövő, illetve irányító pozíciókra jelenleg mindössze négy olyan hadra fogható játékos áll rendelkezésére Köstner-mesternek, akikre egy-egy találkozón huzamosabb ideig számíthatunk. Ők kiegészülnek az ifjakkal – no, nem mintha Vámos Petra nem számítana az egyik legkiemelkedőbb debreceni kézisnek fiatal kora ellenére – itt most inkább, a folyamatosan beépülő utánpótlásként neveltekről van szó. Érdemes a belsőkön és az őket sújtó hiányon túllépve a balszélen pallérozódó tehetségre is figyelni. A mindössze 16 esztendős Csernyánszki Liliána a cunderkirálynő-csapatkapitány Vantara-Kelemen Éva leendő, méltó utódaként szorgoskodik. A beállók szerencsére egészségesek. A Bordás Réka – Tóvizi Petra ifjú beállópárosnak nemzeti válogatottbeli behívója adhat extra löketet. Sokunk számára érthetetlen, hogy Petra miért vesztette el hónapokkal korábbi, korát meghazudtoló eredményességét, de így is nagy jövő előtt áll. Ellenben Réka, eltekintve az MTK elleni botlástól, hatalmas fejlődésen ment keresztül, s egyre hatékonyabban mozog a falban, majd fordul kapura. A sérülések tehát jócskán adnak magyarázatot arra, hogy az eredmények szívfájdítóan alakulnak. Vámos Petra robbanékonysága ellenére pedig a rá nehezedő terhelés miatt – társaihoz hasonlóan – fárad, s az MTK ellen némi fáradtság már látszott is az ifjú titánon. A figyelem is elengedhetetlen tényező és néha, mintha a ziccer is képes lenne kimaradni azért, mert fejben többszáz kilóméterre járunk a pályától. Persze, hatgólos előnyből azért igen bosszantó, ha a túlságosan is szedett-vedett védelem engedi az ellenfelet egyenlíteni, de, mintegy csattanóként, még a pályaszéli füttyszó is fellázadt azon az estén a csapat ellen. Egy hetes egyhetes rémálomba kergette a debrecenieket.

Most pedig itt az idő a bizonyításra, pénteken, a kupaviadalon ismét farkasszemet lehet nézni a könnyelműen futni hagyott fehérvári leányhaddal. Hasonló mentalitással, amilyennel a siófoki alakulat ellen lépett fel a gárda az utolsó, szurkolóktól hangos meccsen. Győzelemmel el lehet kezdeni építkezni a kitűzött célokkal és a már bejelentett személyi változásokkal megalapozott jövőre. A személyi változások között szerepel, hogy Köstner Vilmos befejezi ikonikus edzői pályafutását. Igazán megérdemli, hogy hozzá és a Loki nevéhez méltó helyezéssel, s hozzáállással zárja a csapat ezt, a világban zajló helyzet miatt nem kevés borúra okot adó szezont. Hogy a végén teltházas vastapssal, a nevével és a lányok mosolyával ünnepeljen a Hódos.

A cívisvárosi villamossínen már zakatol a Vasutas-szerelvény, miért ne állhatna rá a Lokomotív a hozzá méltó nemzetközi vágányra is? Alapjaiban adottak a feltételek, csupán ki kell használni a kellő kompetenciákat, s a tudást, ami valójában ott lakozik a kézilabdázókban. Számtalan példát adott már az élet a csajok háza táján arra, hogy a rövidzárlat után beindul a piros-fehér gépezet.

Mindent bele, gyerünk lányok!

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.