Pert nyert a Jobbik Debrecenben

Debrecen, 2014. április 4., péntek (MTI) - Megsértette a Jobbik Magyarországért Mozgalom jó hírnévhez fűződő jogát a Konyári Kisebbségi Önkormányzat vezetője - elsőrendű alperes -, amikor valótlanul úgy nyilatkozott, hogy „jobbikosok” keltettek riadalmat 2013 szeptemberében a konyári általános iskola kisdiákjai körében - döntött első fokon a Debreceni Törvényszék pénteken.

Tóth Endre Tamás bíró nem jogerős ítéletében a többi alperest - helyi és országos online szerkesztőségeket, illetve egy alapítványt - is elmarasztalta a személyhez fűződő jogok megsértése miatt - közölte Tatár Tímea törvényszéki szóvivő.

Az ítélet értelmében az elsőrendű alperesnek 100 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a politikai párt számára, a többieknek pedig 15 napon belül meg kell jelentetniük az ítélet elmarasztaló rendelkezéseit.

Az elsőrendű alperesen, a Konyári Kisebbségi Önkormányzat vezetőjén kívül a többi alperesnek nem vagyoni kártérítést nem kell fizetnie - tartalmazza az ítélet.

Az ügy háttere, hogy 2013 őszén egy Bukarestbe tartó szurkolói busz állt meg Konyáron, a helyi iskola előtt. A Románia-Magyarország mérkőzésre tartó csoport tagjai leszálltak a buszról, majd erődemonstráció és félelemkeltés látszatával nemzetiszínű zászlót és egy kelta zászlót lengettek, elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

Valószínűsíthető, hogy a csoport egy vagy több tagja az udvaron tartózkodó gyerekek és tanárok felé a roma etnikai kisebbséget érintő rasszista kifejezéseket is tett. A szurkolók közt jelen volt az a pedagógus is, akit korábban tanári állásából éppen rasszista kijelentései miatt bocsátott el az intézmény.

A tanítók a gyerekeket az iskola épületébe terelték, és kihívták a rendőrséget. A busz rendőri felvezetéssel hagyta el a települést.

Az események után az elsőrendű alperes - aki nem volt az incidens szemtanúja - többfelé is úgy nyilatkozott, hogy „megtámadták az iskolát, a Jobbik megtámadta az iskolát”.

Nyilatkozataiban többször is nevén nevezte a pártot, a vele készült interjúk pedig több hírportálon is megjelentek. Tényállításként jelentette ki, hogy a félelemkeltőként, rasszistaként bemutatott cselekmény a Jobbikhoz köthető.

A Debreceni Törvényszék eljárása során azonban az elsőrendű alperesnek nem sikerült igazolnia azt, hogy a szurkolói csoport valóban az említett politikai párthoz tartozik, semmilyen adat vagy bizonyíték nem támasztotta alá, hogy az esemény résztvevőinek közük lenne a Jobbikhoz.

Az elsőrendű alperes így valótlan tényt állítva, híresztelve egyértelműen megsértette a párt jó hírét - ismertette a bíró hozzátéve: az interjúkat közzétevő sajtóorgánumok teljesítették azon kötelezettségüket, hogy a történteket körbejárva az ügy minden feltételezett érintettjét szerepeltették riportjaikban, így nekik nem kell kártérítést fizetniük.

Miután azonban a valótlan tényállításnak ők is helyet adtak, a személyiségi jogsértés az ő esetükben is megállapítható - zárult az ítélet.

Az ítélet nem jogerős. Az ítélethirdetésen csak a hatodrendű alperes jogi képviselője volt jelen, a többiek - így a felperes is - postai úton kapják meg az elsőfokú határozatot és a kézhezvételtől számított 15 napon belül jelenthetnek be fellebbezést - közölte a törvényszéki sajtószóvivő.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.