Pénztárgépek - NGM: az online pénztárgépek csökkentik az adminisztrációt a vállalkozásoknál

Budapest, 2014. február 19., szerda (MTI) - A számlázás előírásainak való megfelelés az online pénztárgépek használatához képest lassíthatja az üzletmenetet, a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozók azonban bármikor dönthetnek az online kasszák mellett, s akkor azonnal mentesülnek a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) által sérelmezett adatszolgáltatási kötelezettség alól is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

    A szaktárca szerdai közleményében emlékeztet: a nyugtaadásra kötelezett vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy az online pénztárgép használata helyett - a számlázáshoz kapcsolódó szigorúbb jogszabályi előírások betartása mellett - áttérjenek a számlázó programok használatára.  A számlázás alkalmazása nem kötelezettség, hanem egy jogszabály alapján biztosított lehetőség a vállalkozások számára. A gyakorlati alkalmazhatóságot kétségkívül nehezítheti a vállalkozó azon döntése, hogy nyugta helyett minden esetben számlát bocsát ki, az áfatörvény ugyanis sokkal szigorúbb követelményeket szab a számlakibocsátás esetére, elég csak a számla kötelező tartalmi elemeire gondolni - írja a tárca.  Amennyiben a vállalkozás a változatlanul szigorúbb követelmények ellenére a számlázás mellett dönt, a szabályozás alapján ezt a szándékot előzetesen be kell jelentenie az adóhatóságnak, majd hetente - először 2014. március 6-án - adatot kell szolgáltatnia a kibocsátott számlák tartalmáról. Az NGM erről szóló rendeletét január 22-én hirdették ki, a jogszabályról és a tennivalókról a NAV február 6-án tájékoztatót tett közzé a honlapján. Tekintettel arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium e kérdéskörben nem kapott hivatalos megkeresést az MKOE nevében, a tárcának eddig nem volt lehetősége válaszolni - közölte a tárca.

    Az MKOE által közzétett nyilatkozattal kapcsolatosan megjegyezte: az egyesület által hivatkozott probléma, miszerint "a regisztrációt úgy kellett elvégezni, hogy közben sok érintett még arról sem értesült, hogy milyen új teendőjük lett", nem fordulhatott elő, tekintettel arra, hogy a vonatkozó rendeletmódosítás egyidejűleg írta elő a számlázást választók számára az adóhatósághoz való bejelentési majd a későbbiekben megvalósuló elektronikus úton teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettséget.  Tehát elképzelhetetlen olyan eset, hogy valaki a regisztrációt további kötelezettségeinek ismerete hiányában végezte el - szögezte le közleményében a szaktárca. 

    Az NGM felhívta az egyesület figyelmét arra is, hogy a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozások köre sem az online pénztárgéphasználat bevezetésével, sem azóta nem változott. Így senki számára nem jelenthet problémát az érintettek körének behatárolása. Kiemelte továbbá, hogy a gépi nyugtaadásra kötelezett vállalkozók bármikor, akár a számlázási szándékra vonatkozó bejelentést követően is dönthetnek az online pénztárgép használata mellett. Ebben az esetben az adott vállalkozás az online pénztárgép beüzemelését követően azonnal mentesül mind a számlázáshoz kapcsolódó szigorúbb jogszabályi előírások, mind a heti rendszerességgel teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettség alól.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.