MODEM-ügy: Kósa Lajos véleménye

Debrecen, 2014. július 11., péntek (MTI) - Kósa Lajos szerint Kukla Krisztián, a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ vezetője „fantomokkal hadakozik, rosszul teszi”. Debrecen fideszes polgármestere így reagált a kulturális intézmény igazgatójának pénteki közleményére, amelyben elhibázottnak tartja azt az önkormányzati tervet, hogy a központ a jövőben a Déri Múzeum tagintézményeként működjön.

Kósa Lajos válaszközleményében hangsúlyozta: végleges döntés nincs, hosszú egyeztetés előtt állnak, amelynek a végén a legjobb helyzetet szeretnék előállítani.

„A MODEM-et a debreceni önkormányzat alapította, működését sok száz millió forinttal támogatta az ellenzék heves tiltakozása mellett, eredményeire messzemenőkig büszke, és értékeit megtartani, erősíteni szeretné. Ezek után minimálisan feltételezhető, hogy a város vezetésének és közgyűlésének hozzáállása a MODEM-hez jószándékú, a MODEM-et megtartani, nem gyengíteni, hanem erősíteni szeretné” - olvasható a közleményben.

Kósa Lajos utalt rá, hogy a Déri Múzeum átvétele - a hajdú-bihari önkormányzattól 2013-ban került a múzeum a városhoz – „rendkívül problémás, sok elemében elhibázott, lezáratlan a felújítása, az előző vezetés jogosulatlanul kötött a Déri számára hátrányos szerződéseket, amelyekért Debrecennek kell helytállnia. Ez eddig hátráltatta a várost a döntések előkészítésénél.”

A polgármester jelezte azt is, hogy a MODEM-ből eltűnt két értékes festmény, a rájuk vonatkozó biztosítás szintén Debrecent terheli. „Miután nem betörés történt, a nyomozás lezártáig természetesen várni kell, de azt biztosan nem állíthatja az igazgató úr, hogy minden rendben van” - fűzte hozzá.

Kósa Lajos közölte: a MODEM tulajdonosa Debrecen önkormányzata, a MODEM nem független intézmény. A debrecenieket kell szolgálnia, a város hírnevét erősítenie, „csak így lehet fenntartására fordítani azt a sok millió forint közpénzt, ami a működéséhez szükséges. Ezt minden munkatársának tudnia kell, a teremőröktől az igazgatóig.”

A városvezető az összevonás céljai között említette az állami támogatás növelését. A MODEM eddig nem volt jogosult állami normatív támogatásra - írta. Ahhoz, hogy ez lehetségessé váljon, a MODEM-nek a Déri Múzeummal megegyező státust kell szereznie az emberi erőforrások miniszterének egyetértésével, ez pedig az összevonással lehetséges. „Reményeink szerint így néhány tucat millió forinttal többet lehet a MODEM-re fordítani, ami nem kevés” - fűzte hozzá.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.