Megalakult hajdú-bihari közgyűlés

Debrecen, 2014. október 21., kedd (MTI) - Huszonnégy taggal megalakult kedden a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, a testület elnökévé a Fidesz-KDNP listavezetőjét, Pajna Zoltán korábbi debreceni alpolgármestert választották.

A közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek 14, a Jobbiknak 6, az MSZP-nek 3, a testületbe először bejutó DK-nak egy képviselője van.

A testület két főállású alelnököt választott: Bulcsu László és Tasi Sándor a Fidesz-KDNP színeiben jutott be a közgyűlésbe.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz ügyvezető alelnöke az alakuló ülésen együttműködésre kérte a megválasztott képviselőket annak érdekében, hogy „Hajdú-Bihar az ország vezető megyéje legyen”.

A politikus szerint a most következő ötéves ciklus az utolsó olyan lehetőség a megye és az egész ország előtt, hogy felzárkózhasson az unió átlagos fejlettségű térségeihez. Ez az uniós fejlesztési periódus lesz az utolsó, amely az újonnan felvett tagországok felzárkóztatását támogatja, ezért mindenkinek együtt kell működnie, aki a megye fejlesztése érdekében tenni akar - mondta.

Utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP az idén már harmadszor aratott nagyarányú győzelmet a választásokon, ezért kötelességük megfelelni azoknak a programoknak, amelyeket „leegyeztettek a polgárokkal”.

Kósa Lajos az ellenzéket arra kérte, tekintsék át, „mi az a politikai lehetőség, amivel megpróbálják Hajdú-Bihar fejlődését előmozdítani”.

Pajna Zoltán a foglalkoztatás növelését, a gazdaságfejlesztés érdekében minél több európai uniós forrás megszerzését és - ezeket segítendő - a településekkel való együttműködést jelölte meg a közgyűlés legfontosabb feladatának.

A következő években 93 milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásáról kell dönteni a megyében, de az ágazati programokkal együtt összesen 500-600 milliárd forintot szeretnének megszerezni gazdaság- és területfejlesztésre - jelentette ki.

Pajna Zoltán az új hajdú-bihari közgyűlés első munkaülését október 31-ére hívta össze.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.