Május 10.

Május 10. csütörtök

A foglalkozáson az ötödikes lány Vasarely-féle térgeometriát színezett, a nyolcadikos fiú befejezte az angol szótárazást, a nagyon nem szeretem tantárgy, a kémia legújabb leckéje fogalommagyarázatait körmölte.

A hosszúra nyúlt írni valókat bevégezve, a fáradalmakat kipihenendő, kedvenc foglalatosságához, rejtvényfejtéshez kezdhetett. Mint mindig, ez alkalommal is egy rejtvényújság „szavak a betűtengerben” rébuszát választotta. A vele foglalkozó tanerő olyan rejtvény megoldására kapacitálta, mely nyeremény reményében beküldhető. A megfejtéseknek május 10-ig kell beérkezniük az újság szerkesztőségébe.

- Május 10., az csütörtök – közölte fahangon.

A pedagógus meglepetten meredt rá. Ő maga a holnapban sem biztos, nemhogy két hónappal későbbiben, diákja ellenben határozottan állította, az a nap bizony csütörtökre esik. Ekkor talán születés- vagy névnapja van, azért tudja ennyire pontosan? Esetleg más ok miatt fontos? Szülei házassági évfordulója következne, vagy aznap indulnának Thaiföldre nyaralni? Hamar kiderült, egyikről sincs szó. A pedagógus, mielőtt kérdezett volna, a fiú állítását még okos telefonján is ellenőrizte. Az bizony úgy van, ahogy a fiú mondta. Furdalta a kíváncsiság:

- Honnan tudod?

Egyszerű magyarázatot várt, ezért a fura válasz meghökkentette:

- Azért, mert május elseje keddre esik.

- Mi ebben a ráció? – töprengett hangosan a férfi, de azon nyomban rá is jött: kifakadása felesleges, hiszen május 1. utáni tízedik nap logikusan csütörtökre esik, mindössze a válasz bizonyult furcsának, nem hétköznapinak.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.