A magyar név megint szép lesz?

A szurkolók és a győztes magyar csapat  Fotó: M4 Sport

Talán mindenki emlékszik még a magyar nemzeti tizenegy 2016-os franciaországi szereplésére az Európa Bajnokságon. Nos, ahogy egy régi mondás tartja, „Az éjjel soha nem érhet véget”. Ne kiabáljuk el, de könnyen lehet, hogy újabb EB-részvétel kapujában állunk, hiszen a világbajnoki ezüstérmes horvátok után Ryan Giggs velszi bárdjait is felülmúltuk.

No, de kezdjük az elején! Miután könnyes búcsút vettünk a Nemzetek Ligájától, Szalaiéknak máris a kontinenstorna selejtezőire kellett megkezdeni a felkészülést. Március 21-én Felvidéken, Nagyszombatban volt jelenésünk. A Rossi csapat sajnos gólt nem szerzett a regionális rangadónak számító meccsen, de sajnos két „hazai” találat érkezett, így az első megmérettetésen Magyarországnak nem jutott pont. Három nappal később volt esedékes az újabb mérkőzés, ráadásul kifejezetten komoly ellenfél érkezett Budapestre, a Groupama Arénába. A világbajnokságon második helyet megszerző Horvátországgal néztek farkasszemet Dzsudzsákék. Csapatkapitányunk századik meccsén lépett pályára címeres mezben. Szűk negyed óra elteltével Rebic jóvoltából érkezett egy pofon, de tíz perccel a félidő vége előtt Szalai egyenlített, a magyarok egy emberként ugrottak fel a találatnál. A második játékrész gyakorlatilag az oda-vissza labdajáratásról szólt, mígnem Pátkai Máté bevette Kalinic kapuját. Rakitic, Modric, Perisic a földön, Magyarország eksztázisban, legyőztük a horvátokat.

Bő kettő hónap állt rendelkezésére a válogatottnak, hogy rendezze sorait, a srácok átbeszéljék a tapasztalatokat és felkészüljenek a soron következő selejtezőre.

Június 8-án, mindössze néhány napja Bakuban könnyed játékkal 3-1 arányban győztünk Azerbajdzsán legjobbjai ellen. Willi Orbán duplázott, végül az egykori Loki-kedvenc Holman Dávid zárta le az estét egy bombagóllal. Ez a győzelem persze nagyon fontos, kétségtelen, de igazán csak akkor tud felértékelődni, ha az az utolsó kirakódarab is a helyére kerül. Ez nem más mint 3 pont Wales ellen.

Június 11-én Marco Rossi nélkül sétált ki a csapat, hiszen a szövetségi kapitányt Bakuban elküldte a kispadtól a kissé túlbuzgó játékvezető, mert volt mersze rákérdezni egy bedobás-ítéletre. A „hiány” a vártnál jóval kevésbé volt érezhető a játékosokon. Uraltuk az első félidőt, többször nagy veszélyben forgott a walesi kapu, Gulácsi Péternek is akadt dolga, gól mégsem született. A brit együttes Gareth Baletől várta a megváltást, de semlegesítése olyan jól sikerült a magyar védőknek, hogy még a kihagyhatatlant is képes volt fölérúgni. Már-már kezdtük elkönyvelni a gól nélküli döntetlent, de elérkezett a nyolcvanadik perc. Szalai Ádám a tizenhatoson belül manőverezett, a labdát elhagyta, de az égiek úgy szervezték, hogy az éppen érkező Pátkai Máté elé pattanjon. Elemi erővel vágta Henessey kapujának felső sarkába. Az euforikus éjjel nem ért véget, 3 pont a zsebben, Magyarország vezeti az E-csoport tabelláját. Ryan Giggs számára nyilván emlékezetes marad ez az este, hiszen 2002-ben a ZTE ugyancsak Budapesten 1-0-ra verte az akkor még labdarúgóként aktív Giggsel felálló Manchester Unitedet. Akkor Koplárovics Béla, most Pátkai Máté okozott neki komoly fejfájást.

A selejtezősorozat szeptember 9-én folytatódik. A „jószomszédi” találkozón ezúttal Szlovákia látogat Budapestre. Ha sikerül, márpedig miért ne sikerülne, akkor 2020-ban, az Európa Bajnokságon fővárosunkban léphet pályára válogatottunk.

Hajrá Magyarország!

Barna Marci

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.