A kürtöskalács a magyar emberek számára nem ismeretlen. Nincs olyan vásár, utcai ünnepség, ahol ne tűnne fel ez a magyar finomság.
Ezzel a nagyon könnyen elkészíthető recepttel az édesanyám legjobb barátnője lepett meg, egyik kerti sütésünk alkalmával. Azóta már nem csak a kerti sütögetések, de a hideg téli napok is elképzelhetetlenek nélküle.
Hozzávalók:
Tésztához (6 db):
-
0,5 kg fehér liszt
-
4 evőkanál kristálycukor
-
0,5 evőkanál vaníliás cukor
-
2,5 dkg élesztő
-
1 teáskanálnyi só
-
1 egész tojás
-
2,5 dl tej
-
4 evőkanál olaj
A kenéshez:
-
Olaj, kristálycukor, darált dió, fahéjas cukor, kakaópor vagy ízlés szerint bármely más finomság.
-
Ajánlott arányok:
-
1 evőkanál kakaópor + 2 evőkanál kristálycukor
-
1 evőkanál kókusz + 1 evőkanál kristálycukor
-
1 evőkanál fahéj + 3 evőkanál kristálycukor
-
1evőkanál darált dió + 1 evőkanál kristálycukor
-
Sütőforma házilag:
Kérjük meg apát, vagy párunkat, hogy hosszú hetek verejtékes munkájával igyon meg 6 doboz sört, majd az üres dobozokat tekerjük be alufóliával.
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, vaníliáscukrot, a tojást és a sót összekeverjük. 1 dl langyos tejben elkeverünk 2,5 dkg élesztőt, 2 teáskanálnyi kristálycukrot és 1 evőkanál lisztet. Felfuttatjuk, majd ezt is hozzáadjuk az előbbiekhez. A tésztát az olajjal és a maradék tejjel alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát kevéske liszttel kerek cipóvá formáljuk. Külön nem szükséges még tovább keleszteni, mert a feltekerés alatt is kel a tészta. A tészta felét laposra kinyújtjuk (ebből lesz 3 db kalács). Egy éles késsel vagy pizza szeletelővel csigavonalakban kb. hüvelykujjnyi szélességű csíkokat hasítunk.
Az előzőleg elkészített formákat olajjal megkenjük. A tésztacsíkokat lazán feltekerjük a formára, majd egyenletesre sodorjuk. A tekercset vékonyan megkenjük olajjal, majd megforgatjuk vagy megszórjuk az előre elkészített dióban, fahéjban, kókuszban vagy kakaóporban. A sütésre kész kalácsokat egy kifóliázott tepsibe (esetleg teflonra) helyezzük, majd 180 fokon kb. 12-20 perc alatt megsütjük. Sütés alatt néha megforgatjuk, hogy egyenletesen süljenek. Személy szerint én a formákat fektetve tettem és 5 percenként megforgattam. Ha „alul-felül” sütőnk van, még forgatni sem kell feltétlenül közben. Az elkészült kalácsok a dobozról lehúzva tálalásra készek.
Ha vannak kisebb gyerekek a családban, ajánlott energiaitalos vagy fém dobozos üdítős üvegen készíteni a kürtöskalácsokat, így több, kisebb darabokat kapunk.
Kotulák Valéria
Új hozzászólás