Három lokistával Európa legjobbjai

Örömmámorban  Fotó: mksz.hu

Hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a győri Európa-bajnokságot az U19-es női kézilabda-válogatott. A magyar csapatban Szabó Dóra, Vámos Petra és Arany Rebeka személyében három DVSC-játékos is szerepet kapott, s nem akármilyen teljesítménnyel hálálták meg a sikeredző, Golovin Vlagyimir bizalmát.

„A magyar kézilabda áldott állapotban van” – fogalmazott nemrég a női felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen, utalva a női szakág utánpótlásában rejlő lehetőségekre. Kijelentése a közelmúlt remek eredményeivel támasztható alá a legjobban. Elvégre ki ne emlékezne arra, hogy tavaly nyáron a juniorok a debreceni világbajnokságon diadalmaskodtak, s ma abból a csapatból már többen is bemutatkoztak a felnőttek között, mi több, kulcsszerepet is kaptak a dán kapitánytól.

A győri Eb-n harcba szálló 2000/2001-es korosztály tagjai pedig a 2017-es EYOF-arany és Eb-harmadik hely után, szűk egy esztendővel ezelőtt világbajnokságon szereztek ezüstérmet. Minden esélyük megvolt tehát arra, hogy csúcsra érjenek az idei seregszemlén.

Jó jel volt a verseny előtt, hogy a korosztállyal négy esztendőn át eredményes munkát folytató Bohus Bea helyét az a Golovin Vlagyimir vette át, aki a tavalyi U20-as vb-n trónra vezette a magyar lányokat. Ráadásul a klubszezonban MTK-t is trenírozó mesterrel a tornára való felkészülés is makulátlanul alakult, hiszen Kácsor Grétáék minden korosztályos ellenfelüket legyőzték az elmúlt hónapokban. Apropó Kácsor Gréta! A váci átlövő tavaly mindkét korosztály világeseményén szerephez jutott, így az már a torna előtt sejthető volt, hogy a vb egyik kulcsfigurája lehet.

A csoportkörben magabiztosan lépdelt előre a magyar csapat: előbb Montenegrót, később Ausztriát és Spanyolországot győzte le, bár ekkor még a legtöbb tekintetben messze járt a csúcsformától. A középdöntő során az első szakaszt hibátlanul teljesítő Norvégia, majd Románia is kénytelen volt fejet hajtani az egyre koncentráltabban és jobban kézilabdázó magyar fiatalok előtt. Következhetett hát az elődöntő és az az orosz válogatott, mellyel szemben a tavalyi vb-döntő miatt volt törlesztenivaló bőven.

Ennek megfelelően már az első percekben magához ragadta a kezdeményezést Magyarország. Herczeg Lili gólvonalon bemutatott bravúrjai tartást adtak a mezőnyjátékosoknak, akik támadásban egymást múlták felül az első játékrészben. A folytatásban azonban megtorpant a piros-fehér-zöld gépezet, az oroszok felzárkóztak, az utolsó tíz percre fordulva a vezetést is átvették, ám Vámos Petra robbanékonysága és cselezőkészsége, valamint Kácsor Gréta hatékony távoli vállalásai révén végül a mieink nyertek két találattal. A döntőben Hollandia várt a lányokra, és már az első percekben nyilvánvaló volt, hogy ki lehet a győztes. Herczeg Lili ismét fantasztikusan védett, Simon Armilla rendre megtalálható volt a falban, Arany Rebeka pedig a pontos befejezéseken túl előkészítésben is jeleskedett. Szünetben már hét gól volt a hazai előny, melyet az utolsó sípszóig tartott a gárda, s abszolút megérdemelten ült fel a kontinens trónjára.

S hogy mi volt a siker kulcsa? A rendkívül összetartó és egységes csapat, melynek kivételes kohéziós erejét maguk a lányok is többször hangsúlyozták már. Mindemellett felesleges elhallgatni, hogy a keret tagjai egyénenként is rendkívüli tehetségek. Kuczora Csenge ereje és munkabírása, Kácsor Gréta széles lövőrepertoárja, Simon Armilla szívóssága, Vámos Petra cselezőkészsége, Schatzl Natalie gyorsasága, vagy épp Arany Rebeka precizitása egytől-egyig olyan erények, amelyek a legmagasabb szinten is jó eséllyel kamatozhatnak. Mindezt jól jelzi, hogy a keret nagyobb része már a felnőtt élvonalban is rendszeresen játéklehetőséget kap. A torna legjobb balátlövőjének megválasztott Kácsor Gréta például 19 esztendősen alapembere volt a bajnokságot ötödik helyen záró Vácnak, Tóth Nikolett pedig egy hosszabb kihagyás után már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott.

S akkor még nem szóltunk arról, hogy a korosztály két kiemelkedő tehetsége, Afentáler Sára és Varga Emőke is csak a lelátóról szurkolhatott társainak. A májusi ifjúsági négyesdöntő legjobbja, Borgyos Panna pedig be se fért a szűk keretbe.

Ha ezek tükrében azt mondjuk, a magyar női kézilabda áldott állapotban van, talán még finoman is fogalmaztunk.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.