Harmincezer látogatót várnak a debreceni Farmer Expóra

Debrecen, 2015. augusztus 5., szerda (MTI) - Több mint harmincezer látogatót várnak Kelet-Magyarország legnagyobb agráripari szakkiállítására, az idei Farmer Expóra augusztus 19. és 22. között - közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

Vaszkó László vásárigazgató elmondta: ezúttal is a Debreceni Egyetem (DE) agrárközpontjában rendezik meg az expót, ahol 250 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit 18 ezer négyzetméter területen.

A kiállítás keretében megrendezendő konferenciák vezértémája a tudásra alapuló mezőgazdaság.

Vaszkó László ezek közül kiemelte a Szaktudás mint termelőeszköz a holland-magyar telepvezetői képzésben című előadást, amellyel elindul a sertéstelep-vezetői képzés. A fél éves intenzív program előadóinak 90 százaléka holland szakember lesz, a kurzus egyhetes telepi tréninggel zárul Hollandiában.

A vásárigazgató tájékoztatása szerint a Van-e jövője a magyar tejtermelésnek? című konferencia résztvevői választ kaphatnak arra, hogy milyen európai uniós támogatásokat vehetnek igénybe a gazdák a tej- és a húsmarha ágazatban.

A Farmer Expón megrendezik a legnagyobb hazai szántóföldi erő- és munkagép-bemutatót, és az idén először - a kukoricatermesztési konferenciához kapcsolódóan - hígtrágya talajművelési bemutatót is tartanak.

Mihók Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke beszámolt arról, hogy az idei vásáron is lesz tenyészállat-árverés, juh, kecske, ló, sertés és szarvasmarha fajtabemutató. A látogatók megismerhetik továbbá a Magyarországon található haszon baromfik teljes választékát.

Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára elmondta: a sertéskiállításon bemutatkozó 34 vállalkozás között 28 mangalicatenyésztő és több mangalica termék-előállító lesz jelen.

Jávor András, a DE rektorhelyettese jelezte, hogy a Farmer Expo látogatói találkozhatnak azokkal a különleges, ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel és élelmiszer-kiegészítőkkel, amelyeket az elmúlt években az egyetem agrárközpontjának kutatói fejlesztettek ki.

A 24. Farmer Expo otthont ad a tizedik Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti kiállításnak is.

Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárkamara hajdú-bihari igazgatója bejelentette: a Farmer Expo nyitónapján, augusztus 19-én első alkalommal megrendezik a megyei kenyérünnepet. A megye kenyerének elkészítéséhez térségi gazdáktól gyűjtik a búzát, amit a hajdúnánási malomban őrölnek meg, és Balmazújvárosban sütnek belőle kenyeret.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.