Ha a könyvszereplők lázadnának…

Matula bácsi: - Hű, hát hova a csudába kerültem?

Butul a magyar. Felsőfokú képzésben egyre kevesebben vesznek részt. Ez a kormány szándéka is. Tettek is érte egyet, s mást.

A tankötelezettségi korhatár tizenhat évre csökkentése miatt megnőtt az iskolát elhagyók, az általános iskola nyolcadik osztályát be nem fejezők száma. Diplomával, szakmával rendelkező honfitársainkat a nyugati országok szipkázzák el. Nincs nehéz dolguk. A hazaihoz képest többszörös fizetés, a megfelelő munkakörülmények, a karrierlehetőség csábító a jobb életre vágyók számára.

Rossz nézni egy-egy tévés kvízműsort. A kérdések, feladatok vagy annyira bugyuták, hogy azért élvezhetetlen, vagy a játékosok tudatlansága teszi bosszantóvá az egészet.

Hazánkban válságban a könyvkiadás. Erősen fogyatkozik az olvasó ember. Kihalóban a napi szellemi táplálék bevitelének igénye.

Lehetne játszani a gondolattal: mi történne, ha a könyvek szereplői fellázadnának, kilépve a sorok közül, demonstrációval adnának hangot a kultúra kellő megbecsülésére, művelésére. Olvasókat követelnének, akik a műveket forgatva, megismerhetnék életüket, gondolataikat. Azért alkották őket, hogy szórakoztassanak, elmélkedésre serkentsenek, érzelmeket generáljanak. Könyvespolcokon porosodva e nemes szándék megvalósíthatatlan.

A baj akkor ütne be, mikor a félműveletlen, tudatlan tömeg az otthonaikat ellepő, zajongó, tiltakozó alakokat megpróbálnák könyveikbe visszatuszkolni. Az összekeverés garantált: a három testőr a három kismalac meséjébe csöppenne, Monte Christo grófja, Nándorfehérvárnál, egy törökkel, Dugovics Tituszként vetné le magát a mélybe, Szulejmán a kiskakas gyémánt fél krajcárjára tenné rá kezét, de Matula bácsi is pórul járna, mert a berek helyett „Az öreg halász és a tenger” hőseként küzdene élete halával.

Politikai ellenszélben, romló oktatási feltételek mellett nehéz kiművelt főket nevelni. A parlamenti választások után hatalmon maradt kormánynak nem célja gondolkodó emberekkel körülvenni magát. Szerintük azok állandóan okoskodnak, kötekednek, ellent mondanak. Nekik szürke massza, buta, könnyen manipulálható tömeg kell, a tudást pedig ellenzékbe kényszerítenék, ahol – bizony – a létéért lenne muszáj harcolnia.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.