Fogyókúra, diéta és segítő társai

A zöldségek is segítenek a centik csökkentésében

Bárki tapasztalhatja, hogy a fogyás elhatározás kérdése. Nyilván mindenkinek eljön a pillanat, amikor rászánja magát, és akkor csodákra lehet képes. Meg kell próbálni, időt kell rá szánni, mert egy hét alatt senki ne reménykedjen álomalakban, bármivel is próbálkozik, és persze az a legjobb, ha fokozatosan fogyunk, mert akkor lehet esély a tartós eredményre. Ezt ne feledjük!

Persze lehet, hogy a húszas években könnyebben megy, de akkor is minimum két hét, mire „megindul” egy fogyás. Azt is szem előtt kell tartani, hogy érdemes tartósan megszabadulni a súlyfeleslegtől, és az, bizony kitartást igényel. Ha megvan a kezdeti elszántság, és viszonylag rövidebb idő alatt sikerül pár kiló mínuszt leadni, akkor könnyebb tovább folytatni. Viszont az orvosok nem véletlenül intenek a fogyókúrás csodaszerek használatától. Több mentősofőr is beszámolt már bizonyos szerek hatásaitól kórházba szállított hölgyek állapotáról. Ezek kimenetele ráadásul a jojó effektus lehet, vagyis a diéta, önsanyargatás után visszatérhetnek a kilók.

Mi lehet a sikertelen próbálkozások hátterében?

- Kellő motiváció és terv nélküli kezdés, közben kifogások gyártása: drágák az egészséges ételek, nincs idő/pénz edzőterembe járni, eddig sok minden eredménytelen volt, egyedül nem megy, még megnézek egy műsort, aztán tornázom… és így tovább.

- Túl szigorú, önsanyargatás, koplalás eredményeként, unalmassá vált diéta.

- Kialvatlanság.

- Vitaminhiány az egyoldalú táplálkozás miatt, ami hangulatingadozáshoz is vezethet.

- Mozgáshiány.

- Akaraterő és kitartás hiánya.

- Türelmetlenség.

Mi segíthet?

Tilos a koplalás!

Ha fogyókúrára szánja magát bárki, akkor elsősorban életmódváltáson gondolkozzon, úgy több esély van az elért alak megtartására is, valamint az egészsége megőrzésére, javítására. Ajánlott a bevitt kalóriák lassú csökkentése, napi többszöri étkezés, és mindennap egy kicsit több mozgás.

Elengedhetetlen a hosszú távú sikeres fogyáshoz a bőséges, nem utolsósorba egészséges reggeli. Reggel és délben többet is lehet enni, de a vacsora ne legyen megterhelő, és ne közvetlenül elalvás előtt történjen. Este hét óráig nyugodtan lehet könnyű ételeket fogyasztani. Viszonylag alacsony kalóriatartalmú ételek is lehetnek laktatósak, mint például tojás, máj, kolbász, virsli… A legfontosabb, hogy lehetőleg köret nélkül együnk mindent! Máris sokat tehetünk alakunk formálásáért.

Sport

Otthon is van lehetőség mozgásra, ami nemcsak a súlyfelesleg leadásában segít, hanem az alakformálásban is. Lépcsőzés, guggolások, felülések, fekvőtámaszok nem kerülnek semmibe, és tévénézés közben is végezhető. Hogy ne legyen unalmas, naponta többször pár perces mozgást csempésszünk teendőink közzé!

Zöldségek

Nem feltétlenül kell arra törekedni, hogy naponta többször, vagy folyamatosan zöldségen éljünk. Elegendő, hogy édesség utáni vágyunkat csökkentjük velük, hiszen antioxidáns hatásai révén főleg az anyagcsere folyamatban nyújthatnak nagy segítséget, amely elengedhetetlen az eredményesség szempontjából. Bizonyos vitaminokkal is lehet hasonló hatást elérni.

Folyadék

Kerülendő a cukros üdítők fogyasztása! A gyógyteákat is főleg ízesítés nélkül szokták ajánlani. A megfelelő mennyiségű, illetve a minél több vízivás elengedhetetlen, azért szükséges, mert segíthet az éhség csillapításában, gyorsítja az anyagcserét, segíti a méreganyagok és zsírsejtek távozását a szervezetből. Ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk!

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.