„A fideszes haverok” vonuljanak ki a gázüzletágból!

Budapest, 2014. június 18., szerda (MTI) - Az MSZP követeli, hogy „a fideszes haverok” azonnali hatállyal vonuljanak ki a gázüzletágból, és a 2010-es szintre pótolják vissza a magyarországi tározókban lévő gáz mennyiségét - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan azt mondta, „a fideszes haverok” miatt nincs megfelelő mennyiségű gáz a tározókban. Kifejtette: a kormányzat segítségével évekig arra hivatkozva hoztak be olcsó gázt Ausztriából, hogy az a tározók feltöltésére kell, de ez hazugság volt, mert a behozott gázt továbbadták haverjaiknak, akik offshore cégeken keresztül jelentős haszonnal adták el azt.

Hozzátette: így „kaszált” több mint százmilliárd forintot Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja és „házi pénztárnoka”.

Úgy folytatta, hogy az ukrán-orosz gázárvitáról ugyan nem a Fidesz tehet, de azért a nagyobbik kormánypárt a felelős, hogy a gáztározókban nincs elegendő mennyiségű gáz.

Elmondta, 2010-ben ebben az időszakban 4,5 milliárd köbméter gáz volt a tározókban, most alig több mint 2 milliárd köbméter van.

Tóth Bertalan elismerte, hogy nyáron nincs szükség annyi gázra, szerinte azonban a most hiányzó mennyiség télen sodorhatja veszélybe a családok fűtését. Mint mondta, a Fidesz ellopta a magyar emberek energiabiztonságát.

A frakcióvezető-helyettes beszélt arról is, hogy ha „Garancsi és társai” nem adták volna sokkal drágábban tovább a készletezésre behozott olcsó gázt, akkor az most tíz százalékkal olcsóbb lehetne.

Tóth Bertalan szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azon bejelentése, hogy a gázüzletág nem lesz nonprofit, azt jelenti, hogy „a fideszes offshore haverok” továbbra is seftelhetnek a gázzal állami segítséggel, lefölözve a hasznot.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.