Ellenállt a DEAC a „cápatámadásnak”

Drenovac volt a meccs legjobbja  Fotó: DEAC Kosárlabda

Igen fölényes, harmincpontos győzelemmel mutatkozott be idén hazai pályán a DEAC élvonalbeli férfi kosárcsapata. A Hübner Nyíregyháza Blue Sharks már az első negyedtől jelentős hátrányban volt, és nem tudta megnehezíteni vendéglátója dolgát.

Két komoly vereség után felállni készülő csapat csapott össze szombat este az Oláh Gábor utcán. A jelentősen átalakult DEAC a mezőny legfiatalabb keretével rendelkező Nyíregyházát fogadta. A lelátó a feldobásra gyakorlatilag teljesen megtelt az egyetemiek szurkolóival, a vendégszektorba pedig jelentős létszámban érkeztek a szabolcsi megyeszékhely szimpatizánsai is. A találkozó kezdetén mindkét gárda jócskán hibázott, de a kezdeti nehézségek után a debreceniek ősi riválisa kapta el hamarabb a fonalat, tízpontos vezetésért is támadhattak, de David Dedek alakulata nem hagyta tovább kezdeményezni ellenfelét. A nyáron érkező Mócsán Bálint eredményesen mutatkozott be a fekete-fehérek közönsége előtt, majd a festékből is elkezdtek érkezni a pontok. Az első játékrész végére pedig végleg fordult a kocka, immár a hajdúságiak álltak egyetlen pontra a kétszámjegyű vezetéstől: 23-14. A folytatásban a DEAC tartotta a lendületet, Scott egy hatalmas, csaknem kilencméteres hárompontossal ugrasztotta talpra a lelátó népét, Jimmie Taylor elemi erővel húzta a labdát a gyűrűbe, a különbség pedig megállás nélkül hízott. Úgy tűnt, hamar sikerült megtörni a nyíregyháziakat. Védekezésben is helytállt az egyetemi alakulat, kiváló emberfogást produkálva, a festékben agilis, de szabályos defenzív játékkal alig hagyta szóhoz jutni a vendégeket. A félidőre már 47-30-as DEAC-előnnyel vonultak a felek.

A fordulást követően némileg magához tért a szabolcsi legénység, de a kezdeti ihletett pillanatokat hamar feledtették Djordje Drenovacék, akik immár a húszpontos határt is átlépték. Az utolsó negyed pedig gyakorlatilag már nem tartogatott semmiféle kérdést, hiszen  megtartották polyák Lászlóék a húszpontnyi vezetésüket: 69-49. A negyedik tízpercben feltette az i-re a pontot a Debreceni Egyetem csapata, amikor csaknem egy fél negyeden keresztül dobálták a kosarakat, míg a vendégek egyetlen alkalommal sem találtak be. Már a hajrához érkezve szólt a tribünről a vastaps – jogosan. A DEAC tovább növelte előnyét, Sopronban elszenvedett nagyarányú vereségét követően esélyt sem adott első hazai találkozóján a „Cápáknak”, a fekete-fehérek 89-59 arányban nyerték a keleti derbit.

Az összecsapáson valamennyi debreceni játékos kapott mesterétől játéklehetőséget, ez látszik a pontok megoszlásán is. Csupán a két ifjú titán, Neuwirth Bence és Balázsi Soma nem talált be, ellenben értékes passzokkal és remek védekezéssel járultak hozzá a fényes diadalhoz. A mérkőzés MVP-je Drenovac lett, dobott pontjainak 23/3-mas mutatójával.

A Debreceni Egyetem legénysége a folytatásban szerdán Kecskemétre látogat, majd egy héttel később, szombaton fogadja az Oláh Gábor utcán a címvédő Falcót, amely hazai pályán szenvedett vereséget a Kaposvártól.

Barna Marci

DEAC – HÜBNER NYÍREGYHÁZA BS 89-59 (23–14, 24–16, 22–19, 20–10)

DEAC: Scott 8/6, Gumbs 8/3, DRENOVAC 23/3, Gáspár 6, TÓTH Á. 14. 
Csere: Taylor 7, Mócsán 5/3, Garamvölgyi 6/3, Polyák 6/6, Kenéz 6, BalázsiNeuwirth.
Edző: David Dedek

David Dedek: Szeretném megköszönni a szurkolóknak, akik kilátogattak a mai nap, ugyanis az előző forduló dacára rengetegen kijöttek és támogattak minket, ami sokat jelentett főleg a mérkőzés elején, segített átlendülni a holtponton. A Nyíregyháza az első perctől kezdve mutatta, hogy ők nyerni jöttek, nem adták könnyen magukat, de lépésről-lépésre építkeztünk. Kívülről könnyű meccsnek tűnt, de ezért a győzelemért meg kellett küzdenünk. Gratulálok a csapatnak a munkához, egységként működtünk, kerestük egymást a pályán, és ez eredményezte a harminc pontos diadalt.

Djordje Drenovac: Nagyon fontos, hogy ma csapatként működtünk, az elején nehezen találtuk a ritmust, de tudtuk, hogy ha türelmesek vagyunk és rendben tartjuk a védekezésünket, akkor a támadás is javulni fog, ehhez nagyon nagy mentális erő kellett a srácoktól. A múlthét után nagyon összezárt a csapat és ennek, illetve a védekezésnek és a csapatmunkának köszönhetően sikerült is megtalálni azokat a helyzeteket, amikből eredményesek tudtunk lenni, ez vezetett a mai győzelemhez.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.