Csíp, csíp, nagyon csíp (paprikatörténetek)

A csípős paprika

A csípős paprika, az erős férfiak fűszere – tartja a mondás. Sokan is szeretik, ám nemcsak férfiak, hanem nők is, gyerekek is. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kellemes bizsergető érzésen túl, haszna is van a csípősségnek.

Néhány évvel ezelőtt lecsót főztem, ahogy a magyar recept előírja: vörös hagymából, szalonnából, paradicsomból és természetesen paprikából. Ám a nagy mennyiségű paprika csomóba belekeveredett csípős is. Nem vettem észre, daraboltam, csumáztam, vagyis szedtem a magházát, aztán egy óvatlan pillanatban megdörzsöltem viszkető szemem. Üvöltve rohantam ki a konyhából, ronggyal megpróbálva kinyomni vagy a fájdalmat, vagy a szemgolyómat, míg a fürdőszoba zuhanyzójáig nem értem. Ott az arcomra irányítottam a vízsugarat, de semmit nem ért. Úgy éreztem, kiég a szemem. Elfüstöl, és én vak újságíróként fogom leélni életem további részét. Már beletörődtem szomorú sorsomba, amikor meghallottam, hogy a feleségem éppen a gyógyszerész barátnőjével beszélgetett telefonon, és még hallotta is, ahogy ordítok. A gyógyszerésznő rögtön javasolta, zsírt, zsiradékot kenjek a szememre, mindegy, hogy arcápoló krém, vagy kacsazsír, azonnal hat. Gyorsan belepislogtam a zsírosbödönbe, amitől tényleg azonnal elmúlt a szörnyű érzés.

A maradandó élmény ellenére nem lettem a csípős paprika ellensége. Sőt! Sőt barátja lettem, mert tudom, hogy mi mindenre hat jótékonyan a csípős paprika. Például:

Az erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány jóval alacsonyabb, mint ott, ahol kisebb a fogyasztása. (WHO)  Ha valaki kapszaicint tartalmazó erős paprikát is fogyaszt valamilyen formában reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben, étkezés után. A csípős paprika tehát étvágycsökkentő, ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka, hogy a kapszaicin növeli az anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Tehát jó például fogyókúrázóknak. Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van. A csípős paprika növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. Tehát, nagy előnyben van, aki szereti az „erős” paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut, s mindeközben még fogyaszt is! Természetesen nem csak nyers formában, de feldolgozottan is.

Egyébként a lecsó jól sikerült, kellemesen csípett. És még látok is.

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.