Az utak „császárai”

Szép, szép, de neki sem szabad mindent

Egyre többen képzelik magukat az utak császárának. A közlekedési szabályokat tudatosan megszegve, öntörvényűen közlekednek. Úgy viselkednek, mint a császárok: nekik minden szabad.

Így gondolta az a román, 21 éves fiú is, aki négy életet követelő baleset okozott. A Partiumban, a Szatmár megyei Sárközújlakon, nagy sebességgel haladva, elvesztette uralmát autója felett, átsodródott a másik sávba és frontálisan ütközött egy magyar rendszámú kocsival.

Az ifjú a terepjárójával mindenre fittyet hányt, mert úri kedve úgy hozta, a lakott területen engedélyezett 50 km/h-s sebességhatár rá nem vonatkozik, és gyakorlatlan vezetőként vadul száguldhat.

Egy debreceni izomagyú „császár” „csak” bosszúságot generált. Tegyük hozzá: szerencsére, mert a közlekedési szabályokhoz való viszonya alapján rosszabbra is számítani lehetett volna. Ez az ifjú BMW-jével (miért mindig ezzel a típussal követik el a legtöbb szabálytalanságot?) a Hunyadi utcán a Plaza irányába haladt. Mivelhogy túl hosszúnak találta a Fórum felé kanyarodók sorát, gondolt egyet, és a Fórum előtti közlekedési lámpánál balra betolta a kocsi orrát. A fara a Plaza felé haladó belső, orra meg a szembejövő sávba lógott be. Fékcsikorgás, éktelen dudálás jobbról, balról, mert a lámpák mindkét irányba engedték a forgalmat. A szabálytalankodó azonban nem kapkodott. Bőrhuzatos ülésén kényelmesen ücsörészve őrölte szájában a rágógumit. Várt az alkalomra. Egy pillanatra azt hitte, két kocsi között akad annyi rés, hogy közéjük vágva behajthat a Fórumba. Járgányát megugrasztotta, de azonnal a fékre is taposott, komoly koccanást elkerülve. A szabályosan haladó félrekapta a kormányt és néhány keresetlen szóval méltatta az izomagyú közlekedési morálját. A bmw-s természetesen bunkón reagált: vigyorogva mutatta fel középső ujját. Fél perc múlva a Plaza felől ritkult a kocsiáradat, mire a „császár” padlóig taposta a gázpedált és bömbölő motorral bevágott a Fórum felé. A közelben álló, haladó autósok újabb éles kürtöléssel fejezték ki nemtetszésüket, de ez a bmw-snek csak falra hányt borsó volt. Örült, hiszen manőverével megtakaríthatott néhány centiliter üzemanyagot, nyert nagyjából fél percet és felbosszantott legalább egy tucat autóst.

Milyen kár, hogy a rendőri jelenlét ritka a városi utakon. Megcsíphették volna ezt az autóst, visszaterelhették volna a való világba, jó kis büntetéssel szorgalmazhatták volna nála a közlekedési szabályok betartását.

Sajnos, mindennapi tapasztalat, hogy ezeket a közlekedési helyzeteket nem látják rendőrök.

De vajon miért?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.