Az év emlőse a keleti sün

A keleti sün

Ki gondolta volna, hogy az idei év emlőse egy, a kertjeinkben lakó, de veszélyhelyzetben szúrni is tudó tüskés lény lesz. Az országban nincsen olyan kerttulajdonos, akinek a telkén vagy a konyhakertjének rejtett zugaiban elő ne fordulna. A keleti sün védett fajnak minősül, mivel hazánkban az egyetlen sünfaj. Természetvédelmi eszmei értéke huszonötezer forint.

Az „Év emlőse” rendezvénysorozatot idén először hirdette meg a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett Vadonleső Program. A program célja (mint más természetvédelmi egyesületek által szervezettek esetében is), hogy minden évben más és más őshonos emlősállatra hívja fel a figyelmet, és segítsék megismerhetőségét, hatékonyabbá tegyék védelmét.

Mit is kell tudnunk az „Év emlőséről”, a keleti sünről?

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) az emlősök (Mammalia) osztályának a sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjébe, ezen belül a sünfélék (Erinaceidae) családjába tartozó faj.

Régebbi besorolások szerint a rovarevők (Eulipotyphla vagy Insectivora) rendjébe tartozott. Sokáig egy fajként kezelték az elő-ázsiai elterjedésű Erinaceus concolorral olyannyira, hogy a 13/2001 (V.9.) KöM rendelet is az E. concolort védi keleti sün néven.

Magam is találkoztam egy termetes példányával. Éppen macskánknak kitett csirke far-hát egy kiadós darabját ropogtatta. Amikor megfogtam, fújtatott és - természetesen - tüskéit meresztette. Legalább két kilót nyomott az állat. Más alkalommal a kert végébe, a kerítéshez fészkelte be magát egy süncsalád.

                                                  Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.