Vodka, nemcsak ivásra

Orosz standard vodka

Vodka és az orosz (finn, ukrán) két jó barát. Isszák nyakra-főre. Volt egy idő, amikor még fizetésüket is vodkában kapták.

Isten őrizz a fentebb említett nációk bármelyikének baráti társaságába keveredni, mert ott addig szeretik a vodkát, míg tósztot bírnak mondani, míg emelni bírják a poharat (amely köztudottan nem féldecis). Amúgy eléggé egyoldalú birkózás, mert mindenkor a vodka tusolja fogyasztóit.

Ellenben a gabonából erjesztett égetett szesz (az oroszok vizecskének becézik) nemcsak részeggé tételre jó. A vodka univerzális tisztítószer. Például a penész ellen. Az itallal kisebb rongyot itatnak át, és azzal törlik le a penészes felületet.

A ragacs ellensége, mégpedig úgy, hogy a matricák és címkék küzdelmes lekaparása után maradt ragacsot szintén vodkás ronggyal távolítható el.

A vodka vízzel keverve remek ablakpucoló. Folt- és csíkmentesen szárad, de kitűnő üvegasztal, vagy szemüvegek tisztítására is.

A makacs szagok hatásos ellenszere. Permetezőfejjel ellátott flakonba öntve, a helyiségben szétszórva tünteti el a dohányszagot, a hagyma illatát. Nemcsak szagtalanító, hanem légfrissítő is. Egy kis vodka és pár csepp illóolaj elegyének szétpermetezése garantáltan üdíti a légteret.

Fogkefe, fésű, borotva fertőtleníthető, ha azokat néhány percig vodkában áztatjuk.

Gyomirtónak sem utolsó. Féldecit kétcsészényi vízzel kell elkeverni, majd spriccelni a pusztítani kívánt gazra. A vodkával locsolt gyomot könnyebben kiszárítja a nap.

Hihetetlen, de a rozsdátlanításra is kiváló. Vodkás ronggyal (szivaccsal, vattával) súrolt felületen garantáltan eltűnik az oxidáció. Megszépíti a krómozott eszközöket is.

A makacs foltok eltüntetésének hatékony szere. Tökéletesen eltüntethetők a fű, vörösbor foltok, rúzsnyomok.

Mindössze egy probléma akad. A vodkát vásárló nehezen dönti el, hogy használja a nedűt vagy igya. Az esetek túlnyomó többségében a fogyasztás mellett dönt, mert kár lenne holmi rozsda eltüntetésére pazarolni. Akad még példa a kecske-káposzta megoldásra, amikor, a maradék (mely mindig sokkal több, mint a takarításra elhasznált mennyiség) csúszik le a torkon. Háziasszonyok vodkaalkalmazási megosztásáról még nem készült felmérés.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.