A világ legbefolyásosabb embere

Az amerikai kitiltás ügyben ott tartunk, hogy az egész tiltó sagát kevergetők sem tudják már hanyadján állnak. Megy a maszatolás, mismásolás, ködösítés.

Lassan egy hónapja minden nap nyilatkozik valaki. Lódít egyet, hadd rágódjon, hadd nyammogjon rajta az állampolgár. Mire megemészti, előállnak valami mással. Az egészben az a bájos, hogy senki sem mond konkrétumot. Egy kivétel, azért akad, ez Vida Ildikó, a NAV vezetője. Róla legalább már tudjuk. Bár nem önként dalolva, de bevallotta. A többi hallgat, mint giliszta a fűben.

Az USA korrupciós tevékenység okán tiltott ki honi tisztviselőket. Azért az amerikaiak is lehetnének bőbeszédűbbek. Különben nincs min csodálkozni. Az Egyesült Államok számtalan alkalommal és formában jelezte nemtetszését az orbáni politikát illetően. A friss magyar külügyminisztert is csak helyettes külügyér fogadta Washingtonban, Obama pedig kerek-perec elzárkózott Szíjjártó kézfogásának lehetőségétől. Ennél egyértelműbb üzenetet nem megérteni? A jelfogó relék meghibásodhattak a honi politikát igazgatók fejében.

A múlt héten végre írásos anyag is napvilágot látott. A kétoldalas dokumentum sorolja azokat a honi korrupciós ügyeket, melyek a Kárpát-medence Budapest központú kies kis országában megestek. Erre jön Orbán Viktor, aki a szokásos heti rádiós megnyilatkozásában az írást fecninek nevezte, Gyurcsány aknamunkájának. Orbán nyilatkozatából olybá tűnik, mintha az általa irányított országban minden a legnagyobb rendben menne, országhatárainktól a korrupciónak még a gyanúja is távol tartaná magát, mert ha szikrányi, ötforintos kis mutyi is belopózna, kérlelhetetlenül csapna le. A korrupciós állítás csak az ellenzék aknamunkája. Nos, ezzel ellentétben a Transparency International évente közzétett korrupcióérzékelési indexén Magyarország 2011-ben 54., 2012-ben 46., tavaly 47. Szóval volna mit javítani, nem pedig bagatellizálni, tényeket mellőző szavakkal dobálózni.

A magyar nép számára a korrupciós módok egy része nyílt titok. Vajon miért kerül hazánkban egy sztrádakilométer csaknem 2 milliárd forintba? Aki teheti, leszedi sápját. Miért került Debrecen 2-es villamosvonalának megépítése majdnem a duplájába? Miért regélnek Mrs. 20 százalékosról?... Pályázati pénzek lenyúlásáról, amikor lepapírozzák a nagy semmit és az összeget meg zsebre vágják? Vagy a pályázatok egyénre, cégre szabott kiírásáról (most éppen az állami dohányelosztó ügyében)? Ezek egyike sem korrupciógyanús?

Minden évben megválasztják a világ legbefolyásosabb emberét. A Forbes amerikai kiadó és média vállalat adja ki a kéthetente megjelenő, a világ egyik legrégebbi üzleti magazinját, a Forbest. Minden évben közzéteszi a világ legbefolyásosabb embereinek listáját. Az újság idén, 2013 után ismét Vlagyimir Putyint választotta. Az orosz elnököt Barack Obama amerikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Ferenc pápa és a német kancellár, Angela Merkel követi a listán.

Az üzleti magazin idén komolyat tévedett. Nem Putyin a legbefolyásosabb, hanem Gyurcsány Ferenc! Orbán Viktor is ezt állította, amikor azzal vádolta „Fletót”, hogy a kormány leváltására készül (ami igaz, de nemcsak ő, sokan mások is), s ennek érdekében nem átall külföldről is segítséget kérni. Orbán szerint a kitiltással kapcsolatos dokumentum (még egyszer: amit ő fecninek nevezett) nem más, mint Gyurcsány irományának USA-köntösbe öltöztetése. Ha Gyurcsány képes a világ legerősebb államának vezetőinek befolyásolására, akaratának érvényesítésére, akkor elsősége megkérdőjelezhetetlen. Gyurcsány, Orbán által is elismert talentumát kiaknázva, akár Putyint is pórázra fűzhetné, s mi végre, ezeregyszáz és még néhány éves létünk alatt először világnagyhatalom lehetnénk.

Remélem, az előző bekezdés második részét senki sem vette komolyan. Az igazság kedvéért azért hozzá kell tenni, hogy korrupció tekintetében Gyurcsány sem patyolattiszta (lásd a Velence-tavi telekügy).

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.