Választás 2014 – Mesterházyék Debrecenben

Debrecen, 2014. március 27., csütörtök (MTI) – „Csak magyar állampolgár vagyok, csak magyar útlevelem van” - jelentette ki az MSZP elnöke, „a kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben, kérdésre válaszolva.

Mesterházy Attila az Együtt-PM szövetség vezetőjével, Bajnai Gordonnal közösen tartott tájékoztatóján hozzátette: várják a Fidesz válaszát arra a kezdeményezésükre, hogy minden országgyűlési képviselő hozza nyilvánosságra, van-e kettős állampolgársága.

Arra a kérdésre, ha a Fidesz nem válaszol, a szocialisták egyoldalúan nyilvánosságra hozzák-e ezt, Mesterházy Attila azt mondta: igen, miért ne? Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kettős állampolgárság önmagában nem jelent problémát.

Bajnai Gordon arról beszélt: az a döntés, hogy Magyarország csökkentse a függetlenségét az orosz gáztól, az előző, általa vezetett kormány alatt született. Az Orbán-kormány ezzel szemben növeli a kiszolgáltatottságot és a függőséget - mondta a paksi szerződésre utalva az ellenzéki politikus.

A sajtótájékoztatót követő választási nagygyűlésen a volt miniszterelnök nemzeti sorskérdésnek nevezte, hogy visszahozzák a külföldre ment magyar fiatalokat.

„Üzenem Orbán Viktornak, ma ahhoz kell kalandvágy, hogy valaki itthon maradjon” - reagált Bajnai Gordon a kormányfő korábbi szavaira, miszerint a fiatalok kalandvágyból mennek külföldre.

Az új kormányprogram alcíme az lesz: „gyere haza, maradj itthon” - tette hozzá a vasutas művelődési központot zsúfolásig megtöltő, mintegy 800 hallgatója előtt az ellenzéki politikus.

Győzelmük esetére „békét, nyugalmat, kiegyezést” ígért Bajnai Gordon, aki legfőbb ellenfélnek a reményvesztettséget, a közönyt, a csalódottságot és a félelmet jelölte meg.

Bajnai Gordon szerint április 6-án nem bal- és jobboldal közül választunk, hanem hosszú távú jövőt: arról döntünk, hogy szovjet utódállam, „Orbánisztán” leszünk-e, vagy Ausztria, amely a „békés, gyarapodó, normális Magyarország esélye”. Van remény! - zárta szavait a politikus.

Mesterházy Attila a nagygyűlésen egyebek mellett arról beszélt, hogy „senki nem meri szembesíteni Orbán Viktort azzal, mit szúrtak el”. "Ezért hívtam ki vitára, ő meg nem akar kiállni” - mondta, hozzátéve, ezt nem csodálja, mert nehéz lenne megvédeni, hogy mindet elloptak: a trafikokat, a földet, a magánnyugdíjakat, s most az „alkoholpiacot is megirigyelték”. „Ezt onnan tudom, hogy tagadják” - tette hozzá hallgatósága nem kis derültségére.

A „kormányváltó szövetség” miniszterelnök-jelöltje is a munkanélküliséget nevezte a legnagyobb problémának, s azt, hogy többen hagyták el az országot, mint az 1956-os forradalom után.

„Újfajta családegyesítő programot hirdetünk, hogy hazajöjjenek és megtalálják számításaikat” az emberek - mondta hozzátéve: ez lesz a jövő politikája.

Mesterházy Attila szerint 60 éve nem voltak olyan rossz szociális mutatói az országnak, mint most: 4 millióan élnek létminimum alatt, 1,5 millióan mélyszegénységben, s több százezer gyermek éhezik - sorolta.

„Tisztességes politika senkit nem hagy hátra” - jelentette ki, megjegyezve: „a gyengékből erőseket kívánunk csinálni”".

Az MSZP elnöke megismételte: győzelmük esetén a gyerekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok mindenképpen jobban járnak, ők azok, akik a legtöbb veszteséget szenvedték el az Orbán-kormány időszakában.

Végezetül Mesterházy Attila, csakúgy, mint előtte Bajnai Gordon, mindenkit arra kért, menjenek el április 6-án választani, s szavazzanak a „kormányváltó szövetség” jelöltjeire, Debrecenben Szegedi István orvosra, Rónai György orvosra és Pallás György tanárra.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.