A tavalyinál több hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

Egyre többen keresik

Debrecen (MTI) - Az országos átlagnál is nagyobb volt a növekedés az általános felvételi eljárásban felvettek számában a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán sajtótájékoztatón.

Bartha Elek elmondta: első helyen 8696-an jelölték meg a Debreceni Egyetemet, és 6278 hallgatót vettek fel, mintegy 4,5 százalékkal többet, mint 2015-ben. A felvett hallgatók száma alapján az intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mögött a második az országos rangsorban.

A felvettek közül 5189-en államilag finanszírozott szakra jutottak be. Összesen 30 451 hallgató jelölte meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet. Alapképzésre 3679, mesterképzésre 1131, osztatlan képzésre 743, felnőttoktatási szakképzésre pedig 725 jelentkezőt vettek fel - sorolta a rektorhelyettes.

A DE 14 kara közül 8 karon nőtt a felvett hallgatók száma. A tavalyihoz képest a legnagyobb, mintegy 35 százalékos növekedés a nyíregyházi egészségügyi karon volt. A legtöbb hallgató a gazdaságtudományi (1137), a bölcsészettudományi (993) és a természettudományi (710) karra nyert felvételt. A szakok közül a legtöbben az ápolás és betegellátás (254), valamint az általános orvosi szakra (219) jutottak be.

Az egyetem szakjainak több mint 15 százalékán 400 pontnál többet kellett elérnie annak, aki szeretett volna bekerülni - ismertette Bartha Elek.

A legnépszerűbb mesterszak az egészségügyi tanár, a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, a létesítménymérnöki, a biotechnológiai és a vegyész volt.

Az idei felvételi eljárás során is folytatódott a tanárképzésben elindult pozitív változás: egyre többen jelentkeznek osztatlan tanárképzésre, és míg 2014-ben még csak 165-en, az idén már 215-en jutottak be ezekre a helyekre - fűzte hozzá a rektorhelyettes.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója közölte: augusztus 7-éig lehet jelentkezni a pótfelvételire, a ponthatárok nyilvánosságra hozatala pedig augusztus 26-án várható. Az egyetem a pótfelvételi keretén belül 3500 szabad helyet biztosít a hallgatóknak. Több mint 350 szakon lesz pótfelvételi, és újdonság, hogy hosszú előkészület után az intézmény elindítja a testnevelői tanárszakot is.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.