Öt filmajánló a holokauszt emléknapra

Cipők a Duna-parton  Fotó: Balogh Zoltán MTI-MTVA

A Holokauszt Magyarországi Emléknapját a 2000-ben hozott határozat óta minden év április 16-án tartják hazánkban. 1941 és 1945 között több mint félmillió magyar esett áldozatul minden idők egyik legnagyobb népirtásának.

Magyarországon minden évben megemlékezést tartanak ezen a napon a Cipők a Duna-parton emlékműnél, amelyet 2005-ben állítottak „a II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére.”

Az idők során számos szívbemarkoló film készült a témában, melyek különböző szemszögből, más és más szereplőkön keresztül közelítik meg az eseményt, mégis ugyanazt az üzenetet hordozva.

  1. Schindler listája

A Schindler listája klasszikusnak mondható alap mű. A fekete-fehér amerikai életrajzi filmet Steven Spielberg rendezte, az alkotást 1993-ban mutatták be. A kiváló művet hét Oscar-díjjal jutalmazták. A film rendkívül hiteles és kegyetlenül őszinte. Főszerepben Oskar Schindler áll, akit Liam Neeson alakít. Schindler sikeres német üzletember, akit nyugodt szívvel nevezhetünk hősnek, hiszen a legnagyobb embertelenség közepette is képes volt emberséget mutatni, és több mint ezer lengyel zsidó életét megmenteni a világháború alatt.

A filmet 25. évfordulója alkalmából idén januárban országszerte digitálisan felújítva mutatták be a mozikban.

  1. A zongorista

A zongorista francia-német-brit-lengyel koprodukció, melyet Roman Polański rendezett és 2002-ben mutatták be. Az alkotást három Oscar-díjjal jutalmazták. A film Władysław Szpilman önéletrajzi regényét dolgozza fel. Szpilmannak, aki egy szegény származású lengyel zongoraművész, sikerül megmenekülnie a gettótól és kivégzéstől. Egészen a háború végéig bujkál különböző helyeken, szörnyű megpróbáltatások közepette. A filmben megjelenik a bizonytalanság, a reménytelenség és a magány nyomasztó érzése, ugyanakkor az álmok és a reménység is feltűnnek.

  1. A csíkos pizsamás fiú

A csíkos pizsamás fiú című filmet John Boyne regénye alapján rendezte Mark Herman, az alkotást 2008-ban mutatták be.

A történet főhőse egy 8 éves német kisfiú, akinek a szemén keresztül láthatjuk az akkori világot. Bruno, aki egy náci tiszt fia, apja munkája miatt családjával vidékre költözik, ahol a kisfiú felfedezi a közelben lévő koncentrációs tábort, és a kerítésen keresztül összebarátkozik egy vele egykorú fiúval. A gyerekek, akik mit sem értenek a körülöttük zajló eseményekből, leginkább csak játszani szeretnének. A film a gyermeki ártatlanságot helyezi a középpontba, és szívszaggató fordulattal zárul.

Talán a legtalálóbb idézet ehhez a filmhez a Bibliában található: „Ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába.”

  1. A könyvtolvaj

A könyvtolvaj amerikai-német film, mely Markus Zusak azonos című regénye alapján készült. Magyarországon 2013-ban mutatták be. A főszereplő Liesel, egy rendkívüli fantáziával megáldott kislány, aki nevelőszülőkhöz kerül. A családnál felbukkan egy régi zsidó barátjuk fia, Max, akit bújtatni kezdenek. A filmben nagy szerepet kap, hogy Liesel hogyan ismerkedik meg a betűkkel, majd a könyvekkel. Barátságról és reménységről szól az alkotás, melyben bemutatják, hogyan szembesülnek fokozatosan a gyerekek a háborúval és hogyan fogják fel azt.

  1. Saul fia

A Saul fia Nemes Jeles László magyar alkotása. A cannes-i fesztiválon elnyerte a fesztivál nagydíját, valamint elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat és Oscar-díjat. A nehéz, már-már művészi jellegűnek mondható film teljesen új perspektívából közelíti meg a holokausztot. A keserű látásmód és egészen új kontextus egy eddig még nem látott formában enged betekintést a haláltábor eseményeibe. A főszereplő, Saul (Röhrig Géza) a Sonderkommando tagja, ahová olyanok kerülhettek, akik elég erősnek bizonyultak bizonyos munkák elvégzésére, mint például a gázkamrákban kivégzett emberek holttestének elhordására. Saul később az elgázosítottak között felismeri fiát. Ezt követően legfőbb célja, hogy tisztességesen eltemethesse őt. A film a legalapvetőbb emberség megőrzésébe való kapaszkodáson keresztül beszél az elmondhatatlanról, és nemes egyszerűséggel új nézőpontot teremt, mely a zsidó holokausztról szóló filmek között egyedülálló.

Asztalos Ilona

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.