Nem köthető Köbe felelősség biztosítás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) végzésében ideiglenesen felfüggesztette a Köbe Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékértékesítését.

Visszavonásig – a díj nemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva - a biztosító nem köthet új szerződéseket, és a náluk lévő gépjárműflották sem bővíthetők. A jelenleg meglévőket az intézkedés nem érinti, továbbra is érvényben maradnak. Egyéb termékeiket változatlanul értékesíthetik.

A jegybank közleményében azzal indokolta döntését, hogy a biztosító nem kellően megalapozott díjpolitikája, illetve a befektetési tevékenységéhez kapcsolódó kockázatok és tartalékhelyzete miatt került sor. Jelenleg meglévő biztosításai (beleértve az idei éves kampányban az MNB végzésének megjelenéséig - 2015. november 13. - beérkezett ajánlatok alapján létrejött szerződéseket is) és egyesületi tagi jogviszonyai változatlanul érvényesek.

Díjfizetések fejében (káreseményekkor) kötelesek az előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A biztosító által kínált egyéb szerződéses kötelezettségeiket rendben teljesítik. Az MNB olyan pénzügyi terv készítésére is kötelezi a KÖBE-t, aminek végrehajtása révén maximum hat hónap alatt megszünteti megállapított tartalékhiányát.

2015. szeptember 30-i adatok szerint a KÖBE piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító ugyanakkor az életbiztosítási piacon nincs jelen.

(MNB)

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.