Menetelő fekete-fehér sereg

Reményteli utánpótlás  Fotó: DEAC Kosárlabda Akadémia

A DEAC háza táján folyamatosan és lendületesen zajlik az élet. Különösen igaz ez a kosárlabdázókra, amely szakosztálynak mind a férfi élvonalbeli csapata, mind pedig az ifjak, így az utánpótlás alakulatai is okot adnak a büszkeségre.

A napokban jelentette be a Debreceni Egyetem kosárcsapata, hogy a hullámvölgyből kiutat jelentő mester, a Debrecenben igencsak ismerős szakember, Andjelko Mandics marad a következő szezonban is az elsőosztályú (A-csoportos) csapat vezetőedzője. A fekete-fehérek első csapata, tehát Polyák Lászlóék jelenleg az ötödik helyért harcolnak, legközelebb a Sopron gárdájával, miután a rájátszás dobogóért folytatott küzdelmeiben a cívisvárosiakat a Falco 3-0-al búcsúztatta.

Az utánpótlás és az első csapat közt megannyi átfedés figyelhető meg. Ennek oka elsősorban, hogy az akadémia célja megfelelő felkészítést nyújtani a fiatal kosarasok számára az élvonalbeli szerepléshez. Ennek ékes példája, hogy az NBI/A-ban mind Neuwirth Bence, mind Gáspár Mátyás, mind pedig Kovács Ákos meccsről-meccsre fontos szerepet kap Mandics-mestertől, az U23-mas legénységgel, a piros csoportos szezonban pedig jócskán túlteljesítve a kitűzött célokat, ugyancsak az 5-8. helyért folytatott csatában szerepelhetnek. Fontos megemlíteni ráadásul, hogy annak idején, amikor a zöld csoportban kezdték meg szereplésüket, gyakorlatilag utolsóként zártak. Mára pedig a legmagasabb osztály előszobájának szerves részeivé váltak. Ha pedig már említettük az ifjú titánokat, mindenképpen kiemelendő még Ságodi Róbert, Kenéz Csaba vagy Balázsi Soma neve, akik jelenleg is felfelé ívelő pályán haladnak afelé, hogy a maguk posztján meghatározóvá váljanak az első csapatban is.

Az U20-as, U18-as és U16-os alakulatok közül pedig mindhárom a dobogóért harcolhat a szezon hajrájában, a rájátszásban. A DEAC Kosárlabda Akadémia ráadásul 2020 óta kiemelt akadémiai szerepben működik, miután az MKOSZ kiemelt licencet szánt az ország egyik legnívósabb és legnagyobb kosarasneveldéjében. Mindez regionális funkcióját tekintve is hatalmas büszkeség lehet a cívisváros sportélete számára, ugyanis a kimagasló infrastrukturális és ellátásbeli adottságoknak köszönhetően Debrecentől távoli városokból is folyamatosan érkeznek a fiatal tehetségek a Debreceni Egyetem akadémiájára.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.