Megint távolabb a rájátszástól

Tóth Ádám 12 pontot szerzett  Fotó: MKOSZ

A DEAC az Alba Fehérvár együttesét fogadta szombat este a férfi kosárlabda élvonalban. A fekete-fehérek a rájátszásba jutás reményével vágtak neki, hogy megküzdjenek a győzelemért, mégis a fehérváriak örülhettek a végén. A Debreceni Egyetem gárdája nehéz helyzetbe került.

Djordje Drenovac nélkül állt ki a Mandics-csapat. A szerb bedobó izomsérülés miatt nem állhatott mestere rendelkezésére. Szombat este 6 órára szinte teljesen megtelt a lelátó az Oláh Gábor utcán, a meccs előtt befejeződött DVSC futballmérkőzésről is átértek a kosár iránt is rajongó drukkerek. Útjára indult a labda.

A felek fej-fej mellett küzdöttek, fizikális csata zajlott a pályán. Hiába azonban a Govens-triplával tetemesre rúgó előny, a vendégek szorgalmasan zárkóztak. Vojvoda Dávidék a vezetést is megszerezték, de az első negyed hajrájában Govens újra a debreceniekhez ragadta az előnyt, 22-21 állt az eredményjelzőn a második felvonás előtt.

A következő tízpercben oda-vissza „ugrált” a vezetés, egyik alakulat sem tudott érdemben előnyt kovácsolni, sorra estek a kosarak, Vojvoda mellett az egykori debreceni Somogyi Ádám is vezérszerepet vállalt. Bár a második menet végét jelző dudaszó pillanatában úgy tűnt, nem születik döntés, hogy ki vonuljon vezetéssel pihenőre, Govens nem akarta a véletlenre bízni. Elengedte a labdát, az pedig, ahogy a nagykönyvben írva van, beesett a gyűrűbe: 47-44 volt a félidei állás.

A fordulás után nem vettek vissza a tempóból a játékosok, érződött, hogy a presztízsrangadó mindkét csapat számára egyaránt rendkívül fontos. Garamvölgyi Ákosék kintről és a festékből egyaránt eredményesen próbálkoztak a harmadik negyedben, a rájátszásért küzdő DEAC pedig már egy híján tízzel is vezetett, amikor az Alba edzője időt kényszerült kérni. Bejött a terv, a vendégek ugyanis azonnal visszajöttek a meccsbe, az egyetemiek előnye hirtelen eltűnt. Ennek legszembetűnőbb oka pedig a pocsék lepattanóforma volt mind védő- mind támadólepattanók tekintetében. A negyedet megnyerte a Fehérvár: 65-67. A derbi hajrájához közeledve Pongó érkezett 2+1-es akcióval, Somogyinak sem kellett több, hogy kihasználja a Debrecen lejtmenetét. A végén a kék-fehérek örülhettek 77-87-es győzelmüknek, miután az utolsó menetben a DEAC mindössze 12 pontot tudott szerezni.

A fekete-fehérek továbbra is a 9. helyen várják a folytatást. A soron következő két találkozó megnyerésével, bár még esélye lehet Polyák Lászlóéknak a nyolc közé jutásra, fontos lesz számolgatni is, hiszen nem csupán saját kezükben a sorsuk. Az már biztos, hogy a Szombathelyi Falco alapszakaszgyőztesként lép be a rájátszásba. A Debrecen számára folytatás március 25-én, a Budapesti Honvéd otthonában, majd április 1-én hazai pályán a Kaposvár ellen.

Barna Marci

DEAC – Alba Fehérvár 77-87 (22-21, 25-23, 18-23, 12-20)

DEAC: GOVENS 27/9, Polyák 5, Mócsán 8/3, Gáspár 3/3, TÓTH 12 csere: Taylor 6, Kovács 2, Scott 9/3, Garamvölgyi 5/3.

Vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Köszönöm a szurkolóknak a támogatást, közel teltház volt, sajnálom, hogy így alakult. Sokáig partiban voltunk, az utolsó öt percig jól játszottunk. Az igazsághoz tartozik, hogy rosszul dobtunk kintről, az Alba Fehérvár pedig kihasználta a hibáinkat. Az egész meccs egy faulton múlott, ahelyett, hogy a végén támadhattunk volna a vezetésért, a Székesfehérvár ellépett négy ponttal, és ezen a szituáción el is ment a mérkőzés. Mindezek ellenére gratulálok a srácoknak, hiszen a hozzáállás és az akarat rendben volt, de a győzelemhez több koncentrációra van szükség.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.