A kapcsolat nem biztonságos. Folytatja?

Megfigyelés

A címbeli kérdést napi szinten szegezi nekem az okostelefonom. Ebben az esetben az informatikai rendszereink biztonságáról van szó, de életünk más részein is előfordulhat olyan helyzet, amikor ennek a kérdésnek létjogosultsága van. Vagy lenne.

Megbízhatóság, becsület, tisztesség, őszinteség, lojalitás. Szavak, amik megbecsülésünket fejezik ki, amikkel leginkább jellemezni szeretnénk alkalmazottunkat, üzlettársunkat, partnerünket. Sokat nyerhetünk, ha okkal jellemezzük így (leendő) társunkat az üzleti- vagy magánéletben, és sokat veszíthetünk, ha nem.

A (lehetséges) veszteség lehet anyagi, de a legtöbb esetben nem (csak) ezzel áll szemben a szenvedő fél. A hétköznapi emberek életében mindennapi eset a lelki, érzelmi, erkölcsi válsághelyzet. A válság világunk működésének természetéből adódik, és legyen bár gazdasági vagy emocionális krízisről szó, a harcban nem vagyunk egyedül.

Minden embernek a bizonytalanság a legrosszabb az életében. A kétséget mindig fel kell oldani, némelyek erre önerőből képesek. Akik azonban nem, azok jellemzően függő személyiségtípusok, önbizalomhiánnyal, konfliktuskerülési stratégiákkal. Nekik kevés a figyelmeztető barát, ismerős, szükségük van konkrét bizonyítékokra. Ez az, amit egy pszichológus, barát nem tud megadni, és ami ezekkel a személyiségvonásokkal rendelkező embereknek nélkülözhetetlen ahhoz, hogy továbblépjenek a kapcsolatban.

A másik típus a racionális: az, aki már döntött a válás mellett, ehhez azonban szüksége van olyan konkrét bizonyítékokra, amelyek előnyhöz juttathatja a gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás vagy gyermektartásdíj megállapítása során. Fény derülhet például másodállásra, eltitkolt vagyonra vagy káros szenvedélyre, amely befolyásolhatja az ezekben az ügyekben hozott bírói ítéletet.

A magánnyomozást alapvetően két területre lehet felosztani.

A személyes kapcsolatok területén általában két ember vonatkozásában felmerülő bizalmatlanságról van szó, ezekben az esetekben az érzelmek, tapasztalatok, „megérzések” motiválják a megbízót.

A másik terület az üzleti élet, ahol elsősorban új partneri viszony létesítése előtt a megelőzés a cél, azonban itt is előfordulhat egy már meglévő üzleti viszony vizsgálata, amit általában konkrét esemény vált ki, például üzleti titok kiszivárgása.

Magyarországon az utóbbi nem elterjedt, csak nagyobb, de nem feltétlenül multinacionális cégek alkalmazzák, különösen a befektetési, pénzügyi szférára jellemző. Ezek a cégek gyakran saját biztonsági szakemberekkel végeztetik ezt a tevékenységet, ami akár folyamatos megfigyelés is lehet, mint például számítógép-használat monitorozása, megfigyelő kamerák telepítése.

A megbízások döntő többsége azonban magánéleti jellegű, ezen belül is a házastársi hűtlenség a listavezető. Az esetek háromnegyedében jogosan kételkedik a megbízó társa hűségében. A bizonyosság megszerzése után egyesek lezárják a megromlott kapcsolatot, ez legtöbbször válást jelent. Statisztikailag azonban minden huszadik pár együtt marad, legtöbbször anyagi, egzisztenciális okokból. Ilyenkor gyakran előfordul az újbóli megbízás, amelynek két oka lehet: pár hónap múlva egy ellenőrzés, hogy a megbízó kiderítse, betartja-e ígéreteit a társa; a másik ok a sorozatos szeretőtartás. Ekkor az ügyfél – bár valójában már tudja, érzi, hiszen nem először ismeri fel az árulkodó jeleket – harmadik fél által akar megbizonyosodni a megcsalatásáról.

A magánnyomozók jellemzően egykori rendvédelmi dolgozók, előnyt jelent bűnügyi, különösen operatív területen szerzett tapasztalat. Az itt szerzett gyakorlati szakmai tudás, átlagon felüli emberismeret teszi alkalmassá a magánnyomozót a hatékony információszerzésre, nyílt és leplezett módszerekkel. A nyílt módszereket általában üzleti partner átvilágításánál alkalmazzuk, ha a megbízó nyíltan vállalja jelenlegi vagy leendő partnere előtt az érdeklődését: ekkor a leendő partner és annak környezete is tisztában van azzal, hogy adatgyűjtés folyik. Leplezett módszer esetén sem a megfigyelt személy, sem az, akitől az információt szerezzük, nincs tudatában az adatgyűjtésnek – ez a módszer üzleti- és magánéletben egyaránt előfordul. Az alkalmazott módszerről a megbízó dönt.

Fontos azonban tudni, hogy a magánnyomozónak az átlag állampolgárral megegyező jogai vannak, az alkalmazott módszerek ebből kifolyólag nem különlegesek: közvetlen vagy közvetett megfigyelés, szomszédok, barátok, ismerősök kikérdezése, dokumentálás – ez általában film-, fénykép- vagy hangfelvételt jelent –, az apró részletek összerakása. Ez egy logikai játék, amelyben mindig egy lépéssel az ellenfél előtt kell járni.

Bármilyen rafinált valaki, mindig van egy jobb.

Ha az ember kellő ön- és emberismerettel rendelkezik, nem az érzelmei rabja, felvállalja a konfliktusokat és azok valódi megoldására törekszik, akkor jó eséllyel nagy baj nem érheti. Azonban senki sem élheti úgy az életét, hogy biztosan ne verjék át soha. Az lehetetlen. A józan ész határain belül bíznunk kell egymásban.

„A bizalmatlanság néha jobb tanácsadó a vak bizalomnál, a gyanakvás olykor buktatóktól ment meg s maga a félelem voltaképpen vészreakció, amely az életet menti. Olyan, mint a láz vagy a fájdalom: jelzi a veszélyt, és védekezésre késztet.” (Benedek István)

Szalmás Tünde

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.