Időutazás – a régi könyvek bűvöletében

Debreceni festett pergamenkötés, a Pintér-Berhidai család bibliája 1765. Kikiáltási ár: 1,5 millió forint

Ismét könyvárverést rendez a Crystal Antikvárium és Aukciósház december 30-án 16 órától az Aranybika Hajós Alfréd termében. Ebből az alkalomból beszélgettünk az antikvárium tulajdonos-vezetőjével, Asztalán Péterrel.

- Huszadik, mondhatni, jubileumi könyvárverés lesz a november 30-i. Ez nem kis szám, még akkor sem, ha évente két kalapácsos esemény van. Honnan jött az ötlet, hogy könyvekkel, könyvárveréssel foglalkozzon, amikor teljesen más területen művelte magát? Nem is középiskolás szinten, hanem egyetemin.

- Valóban kissé kalandos, ami immáron húsz éve kezdődött. Már középiskolás koromban is érdekeltek a régi tárgyak, könyvek. A gyűjteményem első darabjait is akkor szereztem be, természetesen a zsebpénzem szabta keretekből. Egyetemistaként viszont vegyésznek tanultam a Debreceni Egyetemen. Az a világ is érdekelt és érdekel, de elvarázsolt a magyar és egyetemes művelődéstörténet pár száz éves múltja is.

- Mi hozta, segítette azt a döntést, hogy mégsem vegyészettel foglalkozik?

- Középiskolában nagyon jó kémia tanárom volt, dr. Kónya Józsefné. Gimnázium vége felé viszont még nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Aztán az egyetemi évek alatt kristályosodott ki, hogy nem egy laborban szeretném eltölteni az életemet. 2001-ben pedig édesapámmal nyitottunk egy boltot. Így indult el ez a vonal.

- Hol lehet tanulni ezt a szakmát, mesterséget, hozzáértést?

Az antikváriusság tényleg egy szakma és mesterség. Az 1900-as évek elején egy antikvárius státusza vetekedett egy egyetemi tanáréval. Mind köztiszteletben álló, művelt emberek voltak, illetve a világ krémjével, szakmai és szellemi elitjével tartották a kapcsolatot. Ez valamilyen szinten a mai napig így van, bár kissé háttérbe szorult a XXI-ik század vívmányainak köszönhetően. Ami a tanulást illeti: én 2006-ban végeztem el a nemzetközi könyv- és kéziratszakértői tanfolyamot, amelyen a legkiválóbb szakemberek oktattak, többek között a Sotheby’s és a Christie’s szakértői. Rengeteget lehetett tanulni, rendszerezni a tudást, de ez is olyan szakma, hogy szükség van folyamatos tanulásra.

Mi adja egy árverés hátterét, alapját? Az biztosan kevés, ha meghirdetem, hogy könyvaukcióra vásárolnék könyveket.

Sok-sok év, amíg kialakul egy vevőkör, egy beadói kör, egy gyűjtői kör, és ismerni kell a többi kereskedőt, lehetőleg jó viszonyt ápolni velük. Az egyedi darabok után pedig menni kell. A mostani aukción is vannak több száz éves ritkaságok. Ezek nem termelődnek újra, évszázadok alatt értő kezek óvták, nekik köszönhetően fennmaradtak számunkra. A mi feladatunk pedig az, hogy őrizzük tovább, illetve értő kezekbe tovább adjuk.

Vagyis ez egyfajta vadászatot jelent szakértői, ismerősi körökben?

Akár úgy is nevezhetjük, könyvvadászat. De nemcsak ismerősi, szakértői körökből kerülhetnek elő ritkaságok, hanem teljesen elképesztő helyekről is, például régiségvásárokból, de volt, hogy antikváriumban találtam egy dedikált könyvet, baráti áron.

- Amikor el kezdett foglalkozni antikváriumi kereskedéssel, nem volt telített a piac?

- A kétezres évek elején jóval több antikvárium volt, mint most. Viszont akkor még jobban ment a használtkönyv-kereskedelem, nagyobb volt a napi forgalom. Napjainkra ez visszább szorult. Másfelől viszont a páratlan ritkaságok gyűjtőinek is kialakult mára egy tábora.

- Úgy gondolom, egy antikváriumban egyszerű a helyzet, az az értékes könyv, amire van kereslet, amit megvesznek. De egy árverésen azért nagyobbak a tételek, nagyobb a kockázat. Mire kell figyelnie a vevőnek és mire az eladónak, no és persze a közvetítőnek, aki árverezi a tételeket?

- A katalógust lehetőleg úgy kell összeállítani, hogy az ismert vevőkör szája íze szerint legyen. De be kell tenni olyan ritkaságokat is, akár külföldit is, amelyeket én évek óta értékesnek tartok. Az internetnek köszönhetően már vannak külföldi vásárlóink is, a tavaszi aukción volt például Franciaországból és Ausztriából is vevő.

Kialakul egy zárt kör, egy zárt csoport egy ilyen árverésen?

- Természetesen. Minden területnek megvan az adott gyűjtőköre. Van, aki térképet gyűjt, van, aki útleírásokat, vagy díszkötéseket. Elég széles a paletta. Másfelől nyitott is ez a kör, hiszen bárki, bármikor jöhet az árverésre, hiszen nyilvános.

- Hogy lehet mérni az eredményességét egy árverésnek?

- Akkor eredményes az árverés, ha minden elkelt, de ilyennel még nem találkoztam. Egy hetven-nyolcvan százalékos mutatónál már elégedett lehet az aukciót szervező.

- Miből áll egy aukció előkészítése? Katalógus készítése, elküldése ismerősöknek, interneten, különböző médiumokban hirdetni.

Nagyjából ezek azok, amiket el kell végezni, plusz az adott tétel címleírása. Az még egy komoly feladat. Az adott darabnak utánanézni, ellenőrizni egy dedikáció valódiságát. A kötéseket megvizsgálni, vagy a kötet származását. Nyilván, ha egy főúri család tulajdona volt, az emeli az értékét.

A mostani árverésen négyszáz tétel szerepel. A címleírásokat egyszemélyben ön készíti, vagy vannak segítői?

Egy jó antikvárius maga készíti, így a kutatómunkától kezdve a leírásig én készítem. Jelezni kell a hiányosságokat, sérüléseket is, hogy utólag ne legyen alaptalan reklamáció. Természetesen vannak munkatársaim, bemutató hölgyek, telefonos segítők.

- Négyszáz tétel leírását elkészíteni mennyi idő?

Ez valóban nagy munka, pláne, hogy mellette működtetnem kell a Cegléd utcai boltomat is, illetve tartani kell a kapcsolatot a bizományosi árusaimmal. Összeségében egy jó hónapos munka, de ebben akadnak hajnalig tartó feladatok is.

- Hogyan lehet kalkulálni egy-egy kikiáltási árat?

Az úgymond „sűrű” daraboknál viszonylag könnyű középárat számítani, attól függően, hogy más árverésen hogyan szerepeltek. Persze ezek között is lehetnek nagy hullámzások. Korábban egy adott tétel alig ment el néhány ezer forintos áron, majd pár hónap múlva egy másik vevőkörben fölment az ára 100 ezer forintra. Viszont egyedi daraboknál, amelyek nem szerepeltek korábban más árverésen, vagy nagyon különleges, mint amilyenek most is lesznek, ott a kikiáltási ár határa akár a csillagos ég is lehet. Ezt nem lehet előre megjósolni, persze azért nem is rulettről van szó. Kell hozzá egyfajta érzék, tapasztalat.

- A festmények piaca évek óta pang. Mi a helyzet a könyvekkel?

- Időnként járok festményaukciókra is. Az a tapasztalatom, hogy a nagy nevek alkotásaira megvan a vevőkör. A középkategória az, ami kissé befulladt. A könyvpiacon hasonló a helyzet, van kereslet a nagyon „apró” kiadványokra és vannak a generációkon átívelő gyűjtőkörök, amelyek, akik igazi ritkaságokat vásárolnak.

- Biztosan sokan fantáziálnak, hogy milyen jól lehet keresni egy ilyen könyvárverésen. Tegyük már mérlegre, mi az, ami a kiadási és mi az, ami a bevételi oldalon van! (terembérlet, katalógus, meghívók, könyvvásárlás, közreműködő kollégák, hirdetések...)

- Természetesen, ahogy sorolta, vannak jelentős költségei egy aukciónak. Az eredmény pedig mindig attól függ, hogy milyen anyagot sikerült összegyűjteni, és aztán hogyan szerepelnek a tételek.

A mostani árverésen van két, különösen nagy értékű tétel, egy hatmillió, a másik másfél millió forintos kikiáltási áron. Mit lehet tudni, mi az, amit el szabad árulni ezekről a kiadványokról?

Ezekről a darabokról részletesen beszámoltam a katalógusban. Van közöttük olyan, amit már évekkel ezelőtt megvásároltam, és erre az úgymond jubileumi árverésre tartogattam. Többnyire az ilyen tételeket értő kezektől sikerült megszereznem.

- Szabadidejében mivel foglakozik egy antikvarista?

Ez jó kérdés. Alapvetően mikor van szabadidőm? Ugyanis nehéz szabadulni ebből a világból, mert ez egy időutazás. Vissza kell jönni a jelenbe, számomra az a kikapcsolódás.

Barna Attila

 

Crystal Antikvárium és Aukciósház XX. könyvárverés Debrecen

Időpont 2019. 11. 30. szombat 16 óra

Helyszín : Grand Hotel Aranybika, Hajós Alfréd Terem, 4025 Debrecen Piac utca 11-15

Könyvbemutató: Crystal Antikvárium és Aukciósház 4029 Debrecen Cegléd u. 11., 2019. november 25-29 (hétfő-péntek) 10-17 óráig

Információ: +36-20-3311-483, peter@antik-konyv.hu

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.