A Fehér Istennel nyit a Palicsi Filmfesztivál

Belgrád, 2014. július 17., csütörtök (MTI) - Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotásával nyitják meg szombaton Palicson az Európai Filmek 21. Nemzetközi Fesztiválját - olvasható a fesztivál honlapján.

A cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját elnyerő alkotást pénteken 21 órától vetítették a Szabadka melletti település nyári színpadán.

Július 19. és 25. között összesen 85 filmet mutatnak be tíz különböző szekcióban. Ezek között idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de a versenyprogramban és más csoportokban is helyet kapnak magyar alkotások.

Egyebek mellett vetítik Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjét, az Isteni műszakot, Szász János A nagy füzet című munkáját, valamint Pálfi György Szabadesés című alkotását is, amely elnyerte a legjobb rendező díját és a zsűri 15 ezer dolláros pénzjutalommal járó különdíját is Karlovy Vary-i 49. nemzetközi filmfesztiválon.

Több vígjátékot is műsorra tűznek: Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmjét, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus komédiáját, valamint Reisz Gábor első rendezői nagyjátékfilmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című vicces, szerelmi bánatos, „magyar valóságot” bemutató alkotását is.

Két vajdasági alkotó filmjét is műsorra tűzték: bemutatják Tolnai Szabolcs legújabb filmjét, Az erdőt (Strange forest), amely egy észak-szerbiai magyar családról szól, amelynek fiúgyermeke a kábítószer-függőséget kezelő központból elmenekül, valamint Kovács Ákos és Ferge Roland El című diplomafilmjét, amely a 64. Berlinálén kitüntető oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől. Emellett Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmjét is levetítik.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén két új kategóriában is vetítenek filmeket. Az egyik az új grúz filmeket tömöríti, a másikban pedig az első világháború 100. évfordulója alkalmából összeállított, hat filmből álló válogatás látható majd.

A három fő elismerésért - a legjobb filmnek odaítélendő Arany Torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért - tizenhárom alkotás versenyez.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.